Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητά αντίδραση και κοιτά στις ΗΠΑ

Σε ρυθμούς γ' αξιολόγησης επιστρέφει σταδιακά το Χρηματιστήριο. Καταλύτης ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, Folli Follie, Ελλάκτωρ. Στο προσκήνιο και η αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ. Τα τεχνικά ορόσημα για τον Γενικό Δείκτη.

XA: Ζητά αντίδραση και κοιτά στις ΗΠΑ

Πάνω και από τις 23.000 ο Dow Jones, ολοκληρώνεται η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ -συνάντηση σήμερα με τον Μάικ Πενς- και στην Ευρώπη σημειώθηκε μικρή υποχώρηση στα κύρια χρηματιστήρια, ενώ πιέστηκε και το ευρώ.

Κατά γενική εκτίμηση, απόλυτα χρήσιμη η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τα αποτελέσματά της να φαίνονται συν τω χρόνω και με την Αθήνα να επιστρέφει άμεσα σε ρυθμούς αξιολόγησης.

Και αν έξω τα πράγματα δεν φαίνεται να πήγαν και άσχημα, μένει να φανεί εάν μέσα, τουλάχιστον, δεν θα μας «γυρίσουν» στα όσα διαδραματίστηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016. Ο λόγος κυρίως στο ότι λίγες μέρες πριν την έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών, η κυβέρνηση ανοίγει θέμα διανομής κοινωνικού μερίσματος.

Οι αποστάσεις των Βρυξελλών και οι μνήμες από τον περυσινό χειρισμό του ιδίου θέματος μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επιφυλακή. Προφανώς (και) η αγορά αρχίζει να κινείται και πάλι σε ρυθμό αξιολόγησης, με μεγάλη μερίδα παικτών να θεωρεί επιτυχία ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» της διαδικασίας μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των κυβερνητικών εξαγγελιών για τέλη Δεκεμβρίου θα ήταν υπερ-δώρο για την αγορά, ωστόσο μετρημένοι είναι αυτοί που θεωρούν εφικτό κάτι τέτοιο.

Βραχυπρόθεσμα, ο ορίζοντάς μας φτάνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής -οπότε λήγει η σειρά Οκτωβρίου στα Παράγωγα (για τα ΣΜΕ του δείκτη)-, με τη χθεσινή συνεδρίαση να μην κάνει σοφότερους ούτε τους πωλητές ούτε τους αγοραστές. Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής «... αμφότερα τα στρατόπεδα δικαιούνται να ελπίζουν ότι στο τέλος θα δικαιωθούν. Υπενθυμίζεται ότι για να επαληθευθεί το αισιόδοξο σενάριο, απαιτείται -τουλάχιστον- η υπέρβαση διαδοχικά των 770 και 776 μονάδων, ενώ για το απαισιόδοξο, αρκεί η παραβίαση της περιοχής των 761 μονάδων».

Στις 761,82 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που πρακτικά προϋποθέτει την άμεση αντίδραση και ει δυνατόν απομάκρυνση από την ευρύτερη ζώνη τιμών, που εκτείνεται έως τις 755-750 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ο ΔΤΡ στις 825,73 μονάδες δεν θα πρέπει να χάσει τις 800 μονάδες (σε διάρκεια Τετάρτης- Παρασκευής), με τη μετοχή-οδηγό της Εθνικής να έχει ως ελάχιστο σημείο αναφοράς/στήριξης το 0,285 ευρώ (οπότε και ενεργοποιείται το stop για τις long θέσεις).

Στις 2.011 μονάδες ο FTSE25 και η γραμμή στήριξης έχει ανέβει λίγο (στις 1.990 μον.), αν και η χθεσινή εικόνα των περισσότερων blue chips έβαλε σε σκέψεις αρκετούς.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, απαιτείται κατοχύρωση των 2.022 για να παραμείνει σε ισχύ το θετικό σενάριο, με τον δείκτη προς τις 2.050 μονάδες. Τάση που θα κριθεί από τη συμπεριφορά μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σηματωρών όπως Μυτιληναίος, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ κ.α.

Συναλλαγές 54,7 εκατ. μετοχές -με 19,1 εκατ. στην ΕΤΕ- και συνολικός τζίρος 39,1 μ-ε το 43% στις τράπεζες- δεν βοηθούν για να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση, με το ερώτημα... qvo vadis να έχει μεταφερθεί για σήμερα (έως Παρασκευή).

Ο ΔΤΡ μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να «δοκιμάσει» τις 848 μονάδες (σημείο make or break), ενώ μετά και την Εθνική σε σημείο καμπής (1,81) έχει βρεθεί και η Alpha Bank αλλά και η Eurobank (0,7610), που μπορεί να δώσουν σήμα long σήμερα, εάν πιάσουν (σε κλείσιμο) τις ανωτέρω τιμές.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι για μία δεικτοβαρή μετοχή -τον ΟΤΕ- διασπάστηκε το καθοδικό κανάλι, με αποτέλεσμα ενδεχόμενη κατοχύρωση των 10,52 ευρώ να (ξανα)δίνει σήμα long.

Ερώτημα η εικόνα της μετοχής του FF Group καθώς δοκιμάζεται στο απόλυτο άκρο των χαμηλών, με το stop στο short να έχει χαμηλώσει στα 18,31 ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η εικόνα του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, με long σήμα και σημαντικά πακέτα χθες στο 1,59 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v