Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς «καύσιμα» το Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 760 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 1% για ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τράπεζα Αττικής. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola, Fourlis. Απώλειες για ΔΕΗ, Eurobank. Χαμηλός ο τζίρος

Χωρίς «καύσιμα» το Χρηματιστήριο

Αδύναμη και χωρίς κατεύθυνση η αγορά. Για ακόμη μία συνεδρίαση, το ξεκίνημα μας προϊδεάζει για μία συνέχεια ανάλογη των προηγούμενων ημερών, όπου το ΧΑ πλαγιολισθαίνει την ώρα που στη Wall Street καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, στη Φρανκφούρτη ο DAX συντηρείται πάνω από τις 13.000 και στη Μαδρίτη, οι όποιες εύλογες αναταράξεις απορροφώνται με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στον δικό του ρυθμό το ΧΑ, χωρίς ενεργό συμμετοχή πολλών ισχυρών funds, με λιγοστά προγράμματα συναλλαγών (ίσα ίσα για να γράφουν τζίρους οι μεγάλες χρηματιστηριακές), με την πλειονότητα των traders σε αναμονή ή και αποχή.

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα και η αγορά μπαίνει ήδη σε τροχιά αξιολόγησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Αλλη μία παρέμβαση του προέδρου της ΕΕΤ, Νικόλαου Καραμούζη, πάλι στο μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αν μη τι άλλο καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και της ταχύτερης, ουσιαστικότερης, ενεργότερης διαχείρισης που απαιτείται.

Στην περιοχή των 820-825 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών και όπως σημειώναμε νωρίτερα, δεν θα πρέπει να χαθεί η περιοχή των 800 μονάδων, καθώς σε ενδεχόμενη διάσπαση της στήριξης θα ενεργοποιούσε περισσότερες πωλήσεις.

Χρονικός ορίζοντας αυτές οι συνεδριάσεις μέχρι την Παρασκευή-άντε Δευτέρα, οπότε και επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλότερα του εβδομαδιαίου μέσου όρου αλλά και του αντίστοιχου χθεσινού διαστήματος, με το 35% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Για ακόμη μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές στον τίτλο του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα να είναι στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με βάση τον τζίρο. Στα 9,20-9,31 ευρώ η μετοχή, με ζητούμενη τη συνέχιση της προσπάθειας αναστροφής της μέχρι πρόσφατα πτωτικής τάσης. Προσπάθεια που μέχρι τώρα στέφεται με επιτυχία, καθώς σε εβδομαδιαία μέτρηση η μετοχή έχει αντιδράσει 3,22%, ξεπερνώντας ένα δύσκολο διάστημα ρευστοποιήσεων.

Από την εικόνα της μετοχής, των συναλλαγών, φαίνεται πως τα ισχυρά χέρια δεν αφήνουν μία μετοχή όπως του ΟΠΑΠ στην... τύχη της, αλλά έστω από χαμηλότερες τιμές ενεργοποιούνται εκ νέου αγορές. Σημαντικό αυτό, καθώς η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι ενδεικτική μίας μεγάλης ομάδας εισηγμένων/μετοχών του δείκτη όπου έχουν «χτισθεί» μεσο-μακροπρόθεσμα (κυρίως) επενδυτικές θέσεις.

Στο προσκήνιο σήμερα ο ΟΠΑΠ, στο... περιθώριο ο ΟΤΕ (η σχέση τζίρου στο 1/14 στις 11:20), καθώς ρευστότητα/θέσεις μετακυλίονται από μία μετοχή σε άλλη.

Με λίγες πωλήσεις η ΔΕΗ υποχωρεί στο 1,89 ευρώ, με λίγες αγορές ο ΑΔΜΗΕ αντιδρά στο 1,98 ευρώ, περνώντας την σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή.

Χωρίς σαφή εικόνα αρκετές μετοχές-σηματωροί, με ενδεικτική τη Viohalco. Μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση (3,16-3,07) ζητείται η μη απώλεια της σημαντικής στήριξης των 3,05 ευρώ (stop για τις long θέσεις), ενώ σημείο καμπής (make or break) παραμένουν τα 3,20 ευρώ. Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, μετοχές που έχουν «τρέξει» μέσα στο 2017 (Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.) χρειάζονται ανοδική αγορά για να συνεχίσουν υψηλότερα.

Σε μία αγορά όπως η τρέχουσα, προτεραιότητα δίνεται στη διασφάλιση των στηρίξεων παρά στη δοκιμή υψηλότερων τιμών. Το ερώτημα είναι μέχρι τότε, καθώς από μετοχές με υψηλή απόδοση έτους (στο 146,40% η Viohalco, στο 74,56% η ΓΕΚ κ.α.), ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλείδωμα» κερδοφόρων θέσεων.

Στα μόλις 3,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος την πρώτη ώρα συνεδρίασης, χωρίς ούτε ένα πακέτο. Στις 34/17 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με τον Νηρέα να αποδίδει 7,81% στο 0,276 ευρώ, με τζίρο σχεδόν 30 χιλιάδων ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v