Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα «γυρνά» ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να επιβαρύνουν την τάση. Σε συνέχεια του stock picking παραπέμπει ο χαμηλός τζίρος. Κίνηση υψηλότερα για ΟΠΑΠ, Folli Follie, Motor Oil. Κινητικότητα στα μεσαία.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

«Σέρνεται» το ΧΑ, εντείνεται το stock picking. Σε χαμηλούς ρυθμούς κινούνται οι βασικοί δείκτες, υπεραποδίδουν επιμέρους μετοχές.

Μέχρι νεωτέρας και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται στα... ρηχά των 770 μονάδων, διέξοδος των traders παραμένει η επιλεκτική κίνησή τους σε μετοχές του δείκτη και δευτερευόντως της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Συναλλαγές και τζίρος σταθερά χαμηλότερα του μέσου όρου αλλά και των χθεσινών μεγεθών στο ίδιο διάστημα (*), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα τόσο για τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς (ευρύτερα) όσο και για την κίνηση επιμέρους εισηγμένων/μετοχών.

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει επανέλθει σε βραχυπρόθεσμα (εβδομαδιαίο) ανοδικό κανάλι και να «βλέπει» με αξιώσεις τις 850 μονάδες, ενεργοποιείται την τελευταία ώρα ένα μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, καταγράφοντας ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών στις 51/27, η διασπορά του μέτριου τζίρου (το 44% στις τράπεζες, το 18% σε ταξίδια αναψυχής, το 7% σε τηλεπικοινωνίες) και οι κινήσεις κυρίως εγχώριων παραγόντων (μετά τις 13:00-13:30) δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως στο διάστημα μέχρι την Παρασκευή η αγορά θα μπορούσε να αποφέρει αποδόσεις.

Το ποσοστό μεταβολής του ΓΔ μπορεί να μην ξεπερνά το 0,50%, όμως για 6 κλαδικούς δείκτες ξεπερνά το 1%, ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 2% σημειώνονται για 20 μετοχές.

Από τον τραπεζικό κλάδο -όπου έχουν αλλάξει χέρια περί τα 6,5 εκατ. ευρώ-, με αγοραστές κινούνται και οι 4 συστημικές τραπεζικές. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Η ενθαρρυντική από νωρίς εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ συντηρείται, καθώς όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συναλλαγές σε ανοδική κίνηση (από τα 9,20 έως τα 9,37 ευρώ), με σταθερά τον μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλη μετοχή του δείκτη. Νωρίτερα στον ΟΠΑΠ είχε γίνει το 20% του συνολικού τζίρου, ξεπερνώντας ακόμη και τις συνήθεις τραπεζικές.

Σταδιακά εκτός από τον Οργανισμό συναλλαγές και τζίρος «ανέβηκαν» και στον ΟΤΕ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής στα 10,45 ευρώ.

Ενδιαφέρον «και τεχνικά» το ότι για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ σημειώνονται τιμές σε σημεία make or break, που πρακτικά σημαίνει πως εάν επιτευχθούν τιμές πάνω από 10,52 και 9,25 ευρώ, η τάση ισχυροποιείται σε long.

Αναμφίβολα θετική εξέλιξη εάν (και εφόσον) επιβεβαιωθεί η τεχνικότητά τους και συνεχισθεί η αντίδραση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Πέραν αυτών των δύο δεικτοβαρών μετοχών, κινητικότητα καταγράφεται σε μετοχές των Motor Oil, TITAN, Jumbo, Lamda Development, Μυτιληναίου, Grivalia, Viohalco κ.α.

Επίσης κινητικότητα παρατηρείται και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, με τον J&P ΑΒΑΞ να ενισχύεται 8% στο 0,648 ευρώ, με τον Νηρέα κατά 7,03% στο 0,274 ευρώ και δευτερευόντως με Ικτίνο, Ιντρακόμ, Πλαίσιο κ.α.

(*) στις 14:20 ο τζίρος ήταν στα 13,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v