Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση προς τις 720 μονάδες

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να ανεβάζει ταχύτητες. Ανοδος υψηλότερη του 4% για ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ. Με θετικό πρόσημο Lamda, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, Coca Cola.

ΧΑ: Κίνηση προς τις 720 μονάδες

Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ, την ώρα που στη Φρανκφούρτη επανακάμπτει κατά 0,50% και στη Wall Street τα futures παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα».

Στη Γερμανία μπορεί να εντείνονται οι τελευταίες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η περιπέτεια της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών, στην Αθήνα οι παρεμβάσεις Ντράγκι, Μοσκοβισί σε συνδυασμό με τα νεότερα από το μέτωπο της ΔΕΗ στέκονται αφορμή για να ενεργήσουν οι αγοραστές λίγο υψηλότερα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι ενθαρρυντικός, καθώς ο τζίρος έχει ξεπεράσει από τις 13:45 τον χθεσινό, σε μετοχές-σηματωρούς οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο (ΔΕH, ΟΠΑΠ), σε συγκεκριμένα blue chips έχουν ενεργοποιηθεί αγορές από χαμηλότερες τιμές, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να σχετίζουν τη σημερινή κίνηση και με το «κλείσιμο βιβλίων» έως το τέλος του μηνός.

Η εκτίμηση Ντομπρόβσκις πως ένα SLA είναι εφικτό στις 4 Δεκεμβρίου, η στήριξη Ντράγκι στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την προεξόφληση της συμφωνίας για τα... λιγνιτικά της Eπιχείρησης στις Βρυξέλλες ενισχύουν τις θέσεις των long, υποχρεώνοντας παράλληλα αρκετούς short παίκτες να μειώσουν τις θέσεις πώλησης.

Eτσι νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 720,63 μονάδες, θυμίζοντας τη σπουδαιότητα της περιοχής των 725 μονάδων, ο FTSE25 έως τις 1.890,25 και ο Δείκτης Τραπεζών έως τις 668,69 μονάδες.

Συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση αυξημένες τόσο οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος, που υπολογίζεται πως θα φτάσει τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας (τα 55 εκατ. ευρώ).

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και αυτός της ενέργειας, με τον πρώτο να ευνοείται και από τη διαφαινόμενη παράταση που προεξοφλείται πως θα δοθεί από την ΕΚΤ όσον αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας (από 1/1/2018) για τον σχηματισμό προβλέψεων επί νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οπως σημειωνόταν στον Χαμαιλέοντα (χθες, Δευτέρα), ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ, γνωρίζοντας απόλυτα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας του, προφανώς συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στη Γερμανία αλλά και τις επικείμενες εκλογές στη χώρα του (άνοιξη του 2018), θα βάλει... νερό στο κρασί του. Ενδεχόμενο που ναι μεν μπορεί να γίνει λόγω των ιταλικών τραπεζών, αλλά σε μικρότερο βαθμό δίνει... ανάσες και στις ελληνικές.

Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως πέραν της βελτιωμένης εικόνας των τραπεζών (όπως και χθες και την Παρασκευή), στα συν για τους αγοραστές μετρούν οι κινήσεις των ισχυρών χεριών σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και επιθετικά σήμερα της ΔEH με τον ΑΔΜΗΕ να ακολουθεί, τα placements και οι συμφωνίες για πακέτα μετοχών (σήμερα στον Sarantis για το 2,7% του μ.κ.), τα οικονομικά αποτελέσματα και τεχνικά τα περιθώρια μίας ανοδικής διόρθωσης (στο πλαίσιο ενός retest) μετά τη βύθιση του τραπεζικού κλάδου, στα χαμηλά των 604,79 μονάδων.

Αυξημένη κινητικότητα και σε μη τραπεζικές μετοχές, με τις Sarantis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, FF Group, αλλά και ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΛ.ΠΕ κ.ά. στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Στις 14:20 ο ΓΔ στις 719 μονάδες (1,19%), ο ΔΤΡ στις 665 (4,15%), ο FTSE25 στις 1.883 (0,93%). Με συναλλαγές 30+ εκατ. μετοχών, τζίρο 40+ εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 46/41.

Τεχνικά για τον FTSE25: κύρια αντίσταση στις 1.899, με λίγο υψηλότερα στις 1.904-1.918 ανοιχτό το gap. Για τον ΓΔ, ζητούμενο, όπως έχει αναφερθεί πλειστάκις, ένα μηνιαίο «κλείσιμο» στις (και πάνω από) 725 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v