Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητούμενο η συνέχιση της αντίδρασης

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, η χθεσινή άνοδος στο Χρηματιστήριο. Εμφανής η επανάκαμψη των funds. Θετικό σημάδι η αύξηση του τζίρου. Υποστηρικτικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Τα τεχνικά κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

XA: Ζητούμενο η συνέχιση της αντίδρασης

Ενθαρρυντικό «γύρισμα» στη Φρανκφούρτη για τον DAX στις 13.167 μονάδες, εμφατική επαναφορά στη Wall Street του S&P 500 προς τις 2.600 μονάδες και πρώτο «κάψιμο» των short στο ΧΑ.

Με την επαναφορά των ξένων χρηματιστηρίων, οι long εκμεταλλεύτηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομοβροντία θετικών/υποστηρικτικών δηλώσεων (Ντράγκι-Ντομπρόβσκις), την προεξοφλούμενη παράταση από τον SSM, την εμφανή διάθεση των δανειστών να «κλείσουν» την τρίτη αξιολόγηση και φυσικά τις χαμηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Προεξόφληση με επιθετικές αγορές στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, με θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών/τζίρου σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας και επανάκαμψη των funds στα blue chips, όπου με λίγη προσπάθεια ακόμη θα «κλείσουν βιβλία» με θετικό πρόσημο σε πάνω από 15 από τα 21 του δείκτη.

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, με καλούς οιωνούς για τα funds, που δείχνουν να παρακάμπτουν την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Γερμανία και να ενδιαφέρονται πρωτίστως για το πώς θα κλείσουν με θετικό πρόσημο το 2017.

Για μετά, βλέπουν, προσώρας όμως και όσο η «αγορά των αγορών» δεν δείχνει πως διατίθεται να πάει σε σημαντική διόρθωση τα υπόλοιπα ξένα χρηματιστήρια θα κινούνται στον ρυθμό της Wall Street. Ακόμη και η Φρανκφούρτη, ενώ νωρίτερα με κέρδη συνέχισαν οι κύριες ασιατικές αγορές.

Τούτων δοθέντων, στα καθ' ημάς, καθώς χθες συνεχίστηκε η προσπάθεια που ξεκίνησαν την Παρασκευή, διακόπηκε τη Δευτέρα, για να επαναληφθεί την Τρίτη. Πολύ κοντά στις κρίσιμες 725 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, επίπεδο που εάν κατοχυρωθεί σε μηνιαίο επίπεδο, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα για τους αγοραστές, καθώς θα απομακρύνει τον κίνδυνο υποχώρησης χαμηλότερα των 700 μονάδων.

Ανοδική «διόρθωση», μέχρι τώρα η κίνηση αφορά σε retest της προηγηθείσας διόρθωσης με αφορμή τη βύθιση των τραπεζών, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, με αυξημένες συναλλαγές 50,4 εκατ. μετοχών, ανάλογο τζίρο 69,7 εκατ. ευρώ, με το 35% στις συστημικές τραπεζικές και ενισχυμένα μεγέθη σε Sarantis, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, Motor Oil, EXAE, ΕΛΠΕ, FF Group, Lamda Development, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco (όλες αυτές με τζίρο μεγαλύτερο των 200 χιλιάδων ευρώ).

Εμφανής η επανάκαμψη των funds, πιθανότατα μετά την αλλαγή θέσεων στα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης, όταν ρευστοποιούσαν άλλα χαρτοφυλάκια, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στις 1.892 ο FTSE25, στις 666 ο ΔΤΡ, με τους δύο δείκτες κοντά στην ανατροπή των τεχνικών δεδομένων, καθώς ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 1.900 και 680 μονάδων αντίστοιχα. Θα επιτευχθεί ο στόχος των αγοραστών; Θα φανεί σήμερα, παραπέμποντας στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η αντίδραση «χτίστηκε» σταδιακά από τα χαμηλά 707,14, «γέμισε» με συναλλαγές/τζίρους στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, για να φτάσει έως τις 722,71 και να διαμορφωθεί τελικά στις 721,67 μονάδες, χωρίς ενδείξεις για άμεση κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Συνεπώς μία... ανάσα από την επαναφορά του ΔΤΡ σε long τάση (πάντα σε εβδομαδιαία τάση), με τον ΓΔ να έχει περάσει οριακά (κατά 0,40%) και ζητούμενη την κατοχύρωση των 725-728 μονάδων.

Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των ισχυρών χεριών, που το τελευταίο διάστημα, αρχικά στον ΟΠΑΠ, εν συνεχεία στον ΟΤΕ και τελευταία σε όλο και περισσότερα blue chips ενισχύουν τις θέσεις τους. Από χαμηλότερες τιμές προς υψηλότερες, εγγράφοντας έτσι και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και διασφαλίζοντας μεσοπρόθεσμα θετικές αποδόσεις (από την αρχή του έτους).

Καλή σχέση ανοδικών/πτωτικών, στο περίπου 2/1, με 65 μετοχές σε θετικό πρόσημο, ένδειξη πως κοντά στα μεγάλα... αφυπνίζονται και τα μικρότερα. Αφορμής δοθείσης, σημαντικά κέρδη και για: FoodLink, Αστικά Ακίνητα, Κέκρωψ, Πλαστικά Κρήτης, Σελόντα κ.α.

Ενδειξη ενθαρρυντική και στα συν για όσα εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επαγγελματίες της αγοράς έχουν ξαναμπεί στο intraday/βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v