Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη νίκη κόντρα στους short για τις τράπεζες

Κέρδη 8% για τον κλάδο μετά το πρόσφατο χαμηλό και κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στον ορίζοντα. Που δίνονται σήματα επανεισόδου στις τέσσερις μετοχές. Στις 721 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με την αξία συναλλαγών να αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Πρώτη νίκη κόντρα στους short για τις τράπεζες

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η προσπάθεια αντίδρασης του Τραπεζικού κλάδου, βοηθούντος και του θετικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, η οποία για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών έχει ξεκινήσει από το πρόσφατο χαμηλό των 614,17 μονάδων (κλείσιμο 16/11) και αθροίζει κέρδη 8,53%.

Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, απέτυχε στον πρώτο στόχο που ήταν η υπέρβαση των 670 μονάδων και έδωσε "λιγότερους πόντους" στους "buyers", οι οποίοι έδειξαν να αγνοούν επιδεικτικά την τελευταία αύξηση των καθαρών αρνητικών θέσεων από τους μόνιμα "short".

Οι τελευταίοι ασφαλώς και θα επανέλθουν, προκειμένου να στηρίξουν τις θέσεις τους και μένει να φανεί αν η σχετική "ανακωχή πωλήσεων" αποσκοπεί στο να "γεμίσουν" προς υψηλότερα επίπεδα οι εντολές αγορών.

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη και αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 670 μονάδων, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 703 και 732 μονάδες, όπου και περιμένει σημαντικός αριθμός εγκλωβισμένων.

Για τις επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών, η στήλη απευθύνθηκε για λήψη οδηγιών, στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το πρώτο σήμα επανεισόδου δίνεται με την υπέρβαση των 1,56 ευρώ για την Alpha Bank (+7,14% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), των 0,255 ευρώ για την Εθνική (+3,8%), των 0,61 ευρώ για την Eurobank (+2,01%) και των 2,29 ευρώ για την Πειραιώς (+0,48%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "άτυπη παράταση λαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, την οποία διενεργεί στις εγχώριες συστημικές Τράπεζες εδώ και μερικούς μήνες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Οι έλεγχοι ξεκίνησαν, τυπικά, κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, στην πράξη όμως, άρχισαν εντατικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η ανασκόπηση θα ολοκληρωνόταν για τις Alpha και Εθνική στις 15 Οκτωβρίου, η διάρκειά της παρατάθηκε ως τις 15 Νοεμβρίου και οδεύει προς νέα παράταση. Αντίστοιχα, καθυστερεί η έναρξη της ίδιας διαδικασίας στις Eurobank και Πειραιώς, που κατατάχθηκαν στο δεύτερο κύμα του ελέγχου. Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ότι η ανασκόπηση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάρτιο".

"Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, παραμένουν ανοικτές τόσο στο σενάριο βελτίωσης της ψυχολογίας και κίνησης προς τις 725 μονάδες, όσο και προς εκείνο της συνέχισης άσκησης επίδρασης από τα του ενδεχόμενου σχηματισμού Κυβέρνησης στη Γερμανία, με την πλαγιοκαθοδική κίνηση να απειλεί το 'οχυρό' των 700 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Είναι πολύ σημαντική η ζώνη του 700+ και πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον το κλείσιμο μήνα (725) πριν πάρουμε μία μεσοπρόθεσμη απόφαση. Κάποιος που μελετάει την Αγορά σε 'μεγάλη εικόνα' μπορεί, αφού σιγουρευτεί, να πάρει αποφάσεις με ησυχία και όχι επειδή κάποια επίπεδα χάθηκαν για λίγες συνεδριάσεις. Οι υπόλοιποι που κινούνται σε μεγαλύτερους χρόνους θα έπρεπε να είναι εκτός Αγοράς εδώ και πολλές συνεδριάσεις και να ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "υψηλές προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα, ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του επομένου έτους ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το Μνημόνιο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ. Για φέτος, η τελευταία εκτίμηση για το πρωτογενές αποτέλεσμα αφορά σε 2,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ, μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο στόχος για το επόμενο έτος είναι φιλόδοξος στο 2,5%, αλλά φέτος ο πήχης κατεβαίνει μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο. Από 2,7% που προβλεπόταν αρχικά, η πρόβλεψη έπεσε στο 1,8% με το προσχέδιο και τώρα προσαρμόζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 1,6%".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μετοχές που έχουν διορθώσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά και συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενώ το Τραπεζικό trading θα συνεχίσει να αποσπά την "μερίδα του λέοντος" από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος. Συνεχίζει να προβληματίζει η χαμηλή, καθαρή, αξία συναλλαγών και η ελαχιστοποίηση του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν ήταν λίγες οι κινήσεις αυξημένου ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+5%), ο οποίος κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Σε ημερήσιο είναι "Long" εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, με το "stop" να εντοπίζεται στα 1,88 ευρώ. Η διάσπαση του 2,03 έκανε την διαφορά. Το 2,20 πρώτος και το 2,26 δεύτερος στόχος. Τα 2,04 ευρώ γίνονται πρώτη στήριξη.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις, ο ΑΔΜΗΕ (+5,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) "αποφάσισε" να επανέλθει σε κλείσιμο υψηλότερα των 1,75 ευρώ, που ήταν και το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, με "καύσιμα" και από τα σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το "stop" στο ημερήσιο "short", στα 1,95 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν είναι λίγοι οι ενεργοί παίκτες που παρακολουθούν την χρηματιστηριακή "συμπεριφορά" των, λεγόμενων, "αδύναμων κρίκων" από τα μη Τραπεζικά blue chips, όπως αυτά αναφέρονται λόγω της επιμονής τους σε πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Σύμφωνα με τους traders στη "λίστα" αυτή ανήκουν οι Jumbo (+5,38%), Folli Follie Group (+0,96%) και Τιτάν (+0,95%).

Η πρώτη μετοχή κατά την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε μία ανάσα από το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους (12,62 ευρώ στις 2/2), στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 14,65 ευρώ (κλείσιμο 9/10). Με την σημερινή ανοδική αντίδραση, ο τίτλος πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση στα 13,08 ευρώ, με το "stop" στο ημερήσιο "short" να εντοπίζεται στα 13,90 ευρώ.

Το διάγραμμα της Jumbo από την αρχή του έτους

Χρειάστηκε να υποχωρήσει στα χαμηλά 20μηνου, αν και τελικά παρέμεινε στο δείκτη MSCI Standard, για να δώσει ανοδική αντίδραση, αγνώστου διαρκείας, ο τίτλος της Folli Follie Group. Χρειάζεται, σαν πρώτη κίνηση, την υπέρβαση των 16,10 - 16,45 ευρώ ("stop" στο ημερήσιο "short"), αν θέλει να δοκιμάσει τα 17,30. Επιστροφή των πωλητών και κλείσιμο χαμηλότερα των 15,50 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για τα 14,50 ευρώ.

Μία ανάσα από το χαμηλό των 19,56 ευρώ (κλείσιμο 16/11) ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση ο Τιτάνας, σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 24,38 ευρώ (κλείσιμο 12/9). Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 20,25 ευρώ και το "stop" στο "short" στα 20,70 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τιτάνα από την αρχή του έτους

Από τις μετοχές που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Σαράντη (-2,32%), καθώς ο τίτλος έκανε κίνηση προσέγγισης της τιμής που έγιναν τα σημερινά "πακέτα".

Πιο συγκεκριμένα, έγιναν τέσσερα "πακέτα" συνολικά 1900000 τεμ. στα 11,10 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό για την Frigoglass (-19,79%) που συνεχίζει να κινείται επί "ολισθηρού δρόμου" με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, ξαφνική απόσυρση των αγοραστών στην Ελτράκ (-7,36%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσα οι Ιντρακάτ (+2,82%) και MIG (+5,81%).

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Frigoglass

Για την περίπτωση της δεύτερης, το κλείσιμο υψηλότερα των 0,089 έδωσε ένα πρώτο, τεχνικό, σήμα αγορών, ενώ το σημαντικό "εμπόδιο" παραμένει στο ψυχολογικό όριο των 0,10 ευρώ.

Σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., μετά την σημερινή συνεδρίαση και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,41%) έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από το "make or break" του 1899. Το 1865 - 1845 είναι κύρια στήριξη και μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει, αν μη τι άλλο στα χαμηλά μας, ή στο 1830. "Intraday position short" με "stop" τις 1899 μονάδες. Το "χάσμα" του 1904 - 1918 παραμένει. Ιδανικά, θέλουμε κλείσιμο μήνα πάνω από το 1910.

Για τον Γενικό Δείκτη, η προσπάθεια απομάκρυνσης από την ζώνη των 700 είναι σε εξέλιξη. Οι 725 - 727 μονάδες περίπτωση παραμένουν αντίσταση, ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς υψηλότερα επίπεδα. Στόχος είναι να κλείσουμε πάνω από τις 725, ή και πάνω από τις 738 μονάδες, σε κλείσιμο μήνα, αν δεν θέλουμε να διακινδυνεύσει η μεσοπρόθεσμη τάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η διαδικασία λήξης των Παραγώγων, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, έδειξε ότι υφίσταται ισχυρή βούληση να μη παραβιαστεί το 'οχυρό' των 700 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, σε συνέχεια της επιμονής για διενέργεια ρευστοποιήσεων Τραπεζικών μετοχών και συντονισμένης προσπάθειας υποτιμητικής, σε βάρος τους, κερδοσκοπίας" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και η αβεβαιότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο να συντρέξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, μετά τη διενέργεια των "stress tests" εξακολουθεί να υφίσταται, η τρέχουσα τιμολόγηση των συστημικών Τραπεζών διαχέει το μήνυμα ότι είναι πιθανό να υφίσταται αρνητική υπερβολή, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης επανέναρξης των πλειστηριασμών, εξέλιξη που θα συμβάλει σε αυξημένη κινητικότητα γύρω από τα NPLs.

Επιπλέον, η θετική υποδοχή για τα των swap των ομολόγων, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της καμπύλης αποδόσεων και καλύτερης προετοιμασίας για μελλοντική έξοδο στις Αγορές και οι θετικοί σχολιασμοί του Μάριο Ντράγκι για την Ελληνική Οικονομία και του Βάλντις Ντομπρόβσκις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με την προσδοκία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο, συμβάλλουν στην αποκατάσταση θετικής ψυχολογίας στο Χρηματιστήριο.

Μάλιστα, στην παρούσα φάση, η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι πιθανό να σχετίζεται και με τη διαδικασία του "short squeeze", λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό δανεισμένων τίτλων, συστημικών κυρίως Τραπεζών, που έχει καταγραφεί επί πολλές ημέρες το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο διπλασιασμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο, λόγω κυρίως αυξημένων εξαγωγών και εισροών από τον Τουρισμό, προοιωνίζει και ποσοστό - έκπληξη για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, που θα ανακοινωθεί στις 4/12, προσθέτοντας ένα σημαντικό θετικό καταλύτη και για το Χρηματιστήριο.

Βραχυχρόνια, είναι ζητούμενη η υπέρβαση των 725 μονάδων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο χαμηλός τζίρος δεν το επέτρεψε, με αποτέλεσμα να επανέλθει η σεναριολογία για κίνηση κάτω από τις 700 μονάδες, εξέλιξη που διαφαίνεται ότι απομακρύνεται.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον κυριαρχούν δύο ζητήματα από την έκβαση των οποίων επηρεάζεται έμμεσα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο και πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί και από τη Γερουσία. Παρά την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη και την αμφιλεγόμενη αναπτυξιακή του επίπτωση, οι Αγορές έχουν ήδη δώσει θετική ψήφο εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από τα διαδοχικά ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η δυστοκία για το σχηματισμό Κυβέρνησης φέρνει το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών πιο κοντά, με την απειλή της "παραλυσίας" στην Ε.Ε. ορατή σε σχέση με τη άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν μια "άλλη Ευρώπη".

"Οι Αγορές πάντως επιδεικνύουν ψυχραιμία, θεωρώντας ότι δεν συντρέχει λόγος αναστολής της αυξημένης δυναμικής που έχει δρομολογηθεί για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, άρα και για τις Αγορές της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,91% για τον δείκτη Hang Seng.

Θετικός ο "βηματισμός" στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό και οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και σύμφωνα με το Reuters, "οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές αποφάσισαν να δώσουν στις μεγάλες Τράπεζες της Ευρωζώνης προθεσμία ως και τεσσάρων ετών, για να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους 'μαξιλάρια', θέτοντας δεσμευτικές απαιτήσεις που κάποιες Τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν. Με βάση τους νέους κανόνες, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να εκδώσουν νέα ομόλογα, που θα διαγραφούν, ή θα γίνει 'bail in', ώστε να απορροφήσουν τις ζημίες σε περίπτωση προβλημάτων για τα Ιδρύματα. Αυτά τα κεφαλαιακά 'μαξιλάρια' δεν είχαν προσδιοριστεί ως τώρα, δίνοντας στις Τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καλύψουν τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, που εκτιμώνται μεταξύ 186 και 276 δισ. ευρώ, ένα δύσκολο έργο για έναν κλάδο που έχει πληγεί από μείωση εμπιστοσύνης, μετά τη δαπάνη εκατοντάδων δισ. ευρώ από τις Κυβερνήσεις για τις διασώσεις Τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη".

O Nτέιβιντ Ντέιβις παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να μην καταλήξει σε μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αρμόδιος Υπουργός για το "Brexit" ανέφερε πως "η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει το πιο πιθανό σενάριο των συνομιλιών, αλλά η Βρετανική Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο".

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας όταν αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχος της. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει τον Τζερόμ Πάουελ για αντικαταστάτη της κα. Γέλεν, όταν λήξει η θητεία της το Φεβρουάριο του 2018. Η θητεία της στο Δ.Σ. έληγε το 2024.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν ισχυρή άνοδο τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 2% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,48 εκατ. μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 5,42 εκατ. μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υψηλή συμμετοχή στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων (swap) του Ελληνικού Δημοσίου αναμένει η Nomura, όπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της.

Όπως σημειώνει ο Οίκος, "το swap εξυπηρετεί τον στόχο επιστροφής της Ελλάδας στις Αγορές το 2018. Την ίδια στιγμή, η ανταλλαγή είναι θετική για τους υφιστάμενους Ομολογιούχους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV), προσφέροντάς τους κίνητρο να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Τα κέρδη σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας είναι μεγαλύτερα στα ομόλογα που λήγουν μετά το 2037, σε σχέση με αυτά που ωριμάζουν μεταξύ 2028 και 2037, με τον μέσο όρο του οφέλους να εκτιμάται στο 1,4%".

"Δεδομένου του ράλι των ομολόγων τους τελευταίους μήνες, δεν είναι και τόσο ελκυστικό ώστε να τοποθετηθούν τώρα επενδυτές που δεν έχουν ήδη τα εν λόγω ομόλογα", τονίζει ο Οίκος.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 707,14 (-0,44%) και 722,71 μονάδων (+1,75%), στις 17.00 βρέθηκε στις 720,46 (+1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 721,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,61%.

Ο τζίρος, αναρριχήθηκε στα 69,7 εκατ., από τα οποία τα 26,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ), ενώ Σαράντης και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Viohalco, Folli Follie Group, ΑΔΜΗΕ και Αεροπορία Αιγαίου.

Θετική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με σημαντική ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.765 συμβόλαια).

Στα 5.310 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.206 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.261, 1.225 για τον Δεκέμβριο και 36 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.877) κινήθηκε μεταξύ 1.841,25 και 1.884 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.990 Intralot, 33.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.449), Εθνική (27.787), MIG (1.795), Alpha Bank (7.798), Πειραιώς (1.844), ΔΕΗ (2.020), Μυτιληναίο (167), ΟΤΕ (342), Viohalco (395), ΑΔΜΗΕ (243), Lamda Development (152).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.433, Eurobank 74.140, Εθνική 203.989, Alpha Bank 31.560, Μυτιληναίο 10.305, Viohalco 10.149 και Πειραιώς 12.979.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                  Name of Issuer                           NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7

NSP: Net Short Position

Να σημειωθεί ότι η Marshall Wace σε Alpha Bank και η Oceanwood σε Εθνική, έκλεισαν μέρος των καθαρών αρνητικών θέσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό να μειωθεί οριακά χαμηλότερα του 0,5% και πιο συγκεκριμένα σε 0,48% και 0,49%, αντίστοιχα, για αυτό και δεν αναφέρονται στον πίνακα.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.950.636 τεμ., (από 7.949.644 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 104.241.806 τεμ. (106.162.457), Πειραιώς 8.202.931 τεμ. (8.200.931), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 15.707.174 τεμ. (15.654.735).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v