Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινος» Φεβρουάριος με πτώση 4,9% στο ΧΑ

Διακόπηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο που πάντως καταγράφει ακόμη κέρδη από την αρχή του χρόνου. Μικρές απώλειες σήμερα, με το 30% του τζίρου στις δημοπρασίες. «Βαρίδια» οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Coca Cola και ΟΤΕ.

«Κόκκινος» Φεβρουάριος με πτώση 4,9% στο ΧΑ

Η χθεσινή ομιλία του νέου διοικητή της Fed κ. Πάουελ, προς το Κογκρέσο που παρουσίασε ένα θετικό outlook για την Αμερικάνικη Οικονομία, υποσχόμενος να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και να αποφύγει μια υπερθέρμανση της Οικονομίας, επανέφερε την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών επενδυτών και επέστρεψαν τα σενάρια για περισσότερες από τρεις αυξήσεις των Αμερικανικών επιτοκίων, μέσα στο 2018 με αποτέλεσμα τις πιέσεις στην Wall Street, με το επιφυλακτικό κλίμα να μεταφέρεται σήμερα σε Ασία και Ευρώπη.

Εξαιρετικά πρόθυμο να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα έδειξε και το Χ.Α., το οποίο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν έδειχνε διαθέσεις να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των Διεθνών Χρηματιστηρίων.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την κίνηση των βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE25) μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και όλοι περίμεναν τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, θα έφερναν βραχύβια συναλλακτική ανάταση.

Αν και αυτά που συνέβησαν μετά τις 17.00 δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν "ακρότητες" αξίζει να σημειωθεί ότι διακινήθηκε περισσότερο από το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών δύο τίτλοι του FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και 11 στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), "πειράζοντας", έως και αποφασιστικά, την τελική εικόνα των βασικών δεικτών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν από την τεχνική ανάλυση.

Πέραν αυτού, συνεχίστηκε η επιφυλακτική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μη Τραπεζικά blue chips και η φθίνουσα πορεία του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Έλενας Λάσκαρη - Σταμάτη Ζησίμου, "χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών αναφορικά με γρήγορες αποφάσεις για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη επίσκεψη του 'Κουαρτέτου', στις αρχές Μαΐου, θα είναι η καθοριστική. Αύριο, ο πρώτος κύκλος επαφών ολοκληρώνεται, ενώ στο τραπέζι του EwG θα τεθούν οι πρώτες τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις για τη μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους. Αρμόδιες Πηγές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών στο EwG, παραπέμποντας τη συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών για το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στο τέλος Απριλίου και αφού έχει προηγηθεί η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέχρι τότε δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις".

Μικρή ενίσχυση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 4,41%, ενώ δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,19%, από 1,13 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 910,16 (+0,26%) και 900,47 μονάδων (-0,81%), στις 17.00 βρέθηκε στις 905,84 (-0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών και των "μαγικών" που έλαβαν χώρα, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 914,03 μονάδες και στο υψηλό ημέρας, με ημερήσια κέρδη 0,68% (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο εν λόγω δείκτης δοκίμασε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές, όσον αφορά τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Τα συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 922 μονάδων, πιέζουν αφόρητα την ζώνη στήριξης 910 - 900, ενώ καθοδική διαφυγή (με κλείσιμο) θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 889 και 830 μονάδες. Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, σε νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων προχώρησε το ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με την απόφαση, από 1η Μαρτίου: Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ, σε 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά Καταθέτη και ανά Πιστωτικό Ίδρυμα, από τα Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς Ευρώ, ή Ξένου Νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ, σε 2.300, ανά Φυσικό Πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό, από τα Πιστωτικά Ιδρύματα και τα Ιδρύματα Πληρωμών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., επιφυλακτικοί δήλωναν από το πρωί οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές δείχνει να αλλάζει μετά τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο, οι οποίες έδειξαν περαιτέρω αυξήσεις στα Αμερικανικά επιτόκια και οι οποίες συνοδεύτηκαν από αξιοσημείωτη άνοδο των αποδόσεων στα Αμερικανικά ομόλογα, όμως κανείς δεν προχωρούσε σε προβλέψεις, όσον αφορά το, σημερινό, τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ήταν "ειδικών συνθηκών".

Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να βυθίζεται στην "συναλλακτική απονεύρωση και χωρίς σημαντικούς καταλύτες, δύσκολα θα αλλάξει κάτι βραχυπρόθεσμα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, διόρθωσε ο ΟΠΑΠ (-3,29%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Ο τίτλος έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης 10,20 - 10,00 ευρώ και άφησε "ανοιχτούς λογαριασμούς" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (-2,68%) συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 27,14 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 26,50 και 25,90 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Σαράντη (+3,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο ψυχολογικό όριο των 15,00 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 15,20 ευρώ, δημιουργεί, τεχνικές, προϋποθέσεις κίνησης προς τα 16,60 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 14,20 και 13,00 - 12,80 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο Τιτάνας (-3,45% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Χάθηκαν οι στηρίξεις στα 23,10 και 22,85 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 22,20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του Φεβρουαρίου, ενός μήνα που διέκοψε το ανοδικό σερί των Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 4,91%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 4,53% και από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, σε σχέση με τον Ιανουάριο, μειώθηκε κατά 15% και διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2017 ενισχύθηκε κατά 49%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 4,15% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 4,32%.
Μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού διμήνου, με ελαχιστότατες συναλλαγές, η Τζιρακιάν, με απόδοση 500% (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σε σκηνικό φθίνοντα τζίρου και αυξημένης ατασικότητας παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., 'εγκλωβισμένος' στο πεδίο τιμών μεταξύ 856 και 811 μονάδων" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών δυσκολεύει την οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς πιθανή αύξησή του, όταν συμπέσει με σημαντικά νέα, θα οδηγήσει την Αγορά σε διάσπαση του προαναφερθέντος εύρους τιμών.

Σε αντίστοιχη φάση αναμονής και η απόδοση του δεκαετούς Κρατικού ομολόγου, που κινείται πάντως σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, καθώς το Ελληνικό Κρατικό ομόλογο δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο, από τη γενικευμένη κλιμάκωση των αποδόσεων στα Ξένα Κρατικά χρεόγραφα το τελευταίο διάστημα, με "φόντο" τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και τα πλάνα για "tapering" από άλλες Νομισματικές Αρχές.

Ενδιαφέρουσα η συγκυρία για τους επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών, που μετά από καιρό καλούνται να ρίξουν αυξημένο "βάρος" στη διεθνή επιτοκιακή πολιτική και τα "ανεβοκατεβάσματα" των Ξένων δεικτών και όχι αποκλειστικά στα εσωτερικά νέα, όπως δηλαδή συνέβαινε την τελευταία δύσκολη δεκαετία της ύφεσης και των Μνημονίων.

Το "stock picking" παραμένει σε υψηλή ζήτηση, με τα δυνατά θεμελιώδη να έχουν οδηγήσει αρκετούς εγχώριους τίτλους σε πολυετή υψηλά, τη στιγμή που άλλοι "πολυσυζητημένοι" κλάδοι, όπως οι Τράπεζες, δεν πείθουν, με βάση τουλάχιστον τη διαγραμματική τους εικόνα και τους "αστερίσκους" που συνοδεύουν την ειδησεογραφία τους.

"Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το Εθνικό ΑΕΠ, τα ευνοϊκά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό 'ανταγωνισμό' και η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς (έστω και χαμηλούς ρυθμούς) ανάπτυξης συνθέτουν την επιχειρηματολογία των 'long' χαρτοφυλακίων, αν και με βάση το συναλλακτικό ενδιαφέρον, εκτιμάται ότι πολλά Ξένα 'Σπίτια' συνεχίζουν να απέχουν από το Χ.Α.", επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-1,44%).

Προσπαθούν να γυρίσουν σε οριακά θετικό πρόσημο τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά το θετικό ξεκίνημα στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, η ανάπτυξη στον τομέα Μεταποίησης στην Κίνα κινήθηκε χαμηλότερα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,3 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2016, από 51,3 που ήταν τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στο 51,2.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των Υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,4 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2017.

Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο υποχώρησε 6,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 4,2 μονάδων. Η πτώση του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2011, όταν υποχώρησε κατά 16,5% . Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 1,6% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το 2,1% που αναμενόταν.

H Ινδία ξανακέρδισε τον τίτλο της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης μεγάλης Οικονομίας του Κόσμου, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι αναπτύχθηκε περισσότερο από 7% σε ετήσια βάση, τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα στοιχεία έδειξαν ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,2%, συνεχίζοντας το "comeback" από την περσινή απότομη επιβράδυνση. Η Κινεζική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,8% στο ίδιο τρίμηνο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν πιο αδύναμος από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το MarketWatch, υποχώρησε 0,1% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε 1,2% σε ετήσια, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν 0,3% άνοδο σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια.

H Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία "Insee" αναθεώρησε το ΑΕΠ της Χώρας για το 2017. Ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το 2017, από το 2016, αντί 1,9% που είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο δεν άλλαξε και ήταν 0,6% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με το MArketWatch.

Η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο. Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι υποχώρησε κατά 22.000 άτομα, φτάνοντας στα 2,393 εκατ., ενώ ανέμεναν να μειωθεί κατά 15.000 εργαζόμενους σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 5,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,2% τον Φεβρουάριο (ετήσια βάση) από 1,3% τον Ιανουάριο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίον εξαιρούνται οι τιμές Ενέργειας και Ακατέργαστων Τροφίμων, παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις αποφάσεις της για τα επιτόκια, λαμβάνει υπ’ όψιν τον δομικό πληθωρισμό.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας ήταν οριακά χαμηλότερη το τέταρτο τρίμηνο, από ότι είχε μετρηθεί αρχικά. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, αντί για 2,6% που είχε ανακοινώσει αρχικά. Το τρίτο τρίμηνο, η Οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,2%.

Για το σύνολο του 2017, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,3%, μετά από άνοδο 1,5% το 2016.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Ιανουάριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων βούτηξε 4,7% στις 104,6 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2018, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αλλαγές στις τιμές - στόχους για την Folli Follie Group, την Jumbo και τον ΟΠΑΠ προχώρησε η HSBC.

Για την Folli Follie, μειώνει την τιμή - στόχο στα 22 ευρώ, από 27 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση “buy”, για την Jumbo η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 19 ευρώ, από τα 18 ευρώ προηγουμένως με σύσταση “buy”, ενώ για τον ΟΠΑΠ η HSBC αυξάνει την τιμή - στόχο στα 11 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση “hold”.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τα Ελ. Πετρέλαια στα 10,15 ευρώ ανά μετοχή και αναβάθμιση της σύσταση σε "buy" από "hold" και μείωση της τιμής - στόχου για την Motor Oil στα 22,8 ευρώ, από 24,14 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση "buy", προχώρησε η Wood & Company σε έκθεσή της στις 28 Φεβρουαρίου για τον Ευρωπαϊκό κλάδο Διύλισης.

Την τιμή - στόχο των 13,5 ευρώ και τη σύσταση "outperform" για τη μετοχή του ΟΤΕ διατηρεί η NBG Securities, σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα 2017 του Οργανισμού. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι "τα αποτελέσματα ήταν 'αξιοπρεπή', χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, με τα μεγέθη σε λειτουργική βάση να ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 835,49 (-0,27%) και 829,73 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 832,38 (-0,64%), μέσω των τελικών δημοπρασιών αναρριχήθηκε στις 835,72 (-0,24%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 835,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 68,6 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΦΡΛΚ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΜΥ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Τιτάν και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, Motor Oil, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ για 13 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Περσέα (-0,53%), που σήμερα ανέβασε όγκους και τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Q&R (-0,32%).

Αντέδρασαν μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Ελλάκτωρ (+2,29%) και Άνεμος (+2,56%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+0,73%), ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Εβροφάρμα (+2,83%), όμως το σημερινό κλείσιμο ήταν μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Ανοδική αντίδραση στην Τρ. Αττικής (+17,85%, μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά), χωρίς "πειστικό bid" το σημερινό +19,35% για την CPI, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΣΙΔΜΑ (+16,48%), ενώ οι αγοραστές επέστρεψαν στην Reds (+9,29%) εν αναμονή ειδήσεων.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι τεχνικέ ενδείξεις για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 838 - 841. Για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, το λιγότερο που απαιτείται είναι η επιστροφή, με κλεισίματα, υψηλότερα των 850 μονάδων.

Αντίθετα, συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 835 μονάδων, θα αυξήσουν τις πιθανότητες επαναδοκιμασίας των 810 μονάδων, ενώ καθοδική διαφυγή θα οδηγήσει στις 773 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90%), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2100 και 2060 - 2050 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 2151 μονάδες και σήμα επανατοποθετήσεων με υπέρβαση των 2175 μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.376 συμβόλαια).

Στα 13.959 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.407 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.412, 1.321 για τον Μάρτιο, 90 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.128,75) κινήθηκε μεταξύ 2.125 και 2.147 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.844), Εθνική (5.223), MIG (1.609), Alpha Bank (1.777), Πειραιώς (3.265), ΔΕΗ (582), ΟΤΕ (399), Ελ. Πετρέλαια (119), ΟΠΑΠ (727), Ελλάκτωρα (447), Τέρνα Ενεργειακή (291), Intralot (121), ΑΔΜΗΕ (179), Μυτιληναίο (134), Viohalco (190), Τρ. Αττικής (601), Jumbo (244), Motor Oil (190).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.569, Eurobank 45.329, Εθνική 124.988, Alpha Bank 24.204, Τρ. Αττικής 11.804, Intralot 16.192, ΔΕΗ 10.116, Ελλάκτωρα 10.613 και Πειραιώς 16.538.
Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer              NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.416.969 τεμ., (από 10.366.969 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 117.040.205 τεμ. (116.840.205), Πειραιώς 9.033.637 τεμ. (9.014.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 20.004.704 τεμ. (19.904.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v