Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται αναστροφή στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το άνοιγμα στο ΧΑ. Με τις 22 από τις 25 μετοχές του FT 25 σε χαμηλότερα επίπεδα σε μηνιαία βάση, μπαίνει η αγορά στον Μάρτιο. Πρώτος στόχος, οι 838 μονάδες, «στοίχημα» ο τζίρος. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν ανοδικά.

Ζητείται αναστροφή στο Χρηματιστήριο

Καλό μήνα, με υγεία. «Κόκκινος» Φεβρουάριος με πτώση 4,9% στο ΧΑ, πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ και στη Wall Street, o χειρότερος μήνας της τελευταίας 2ετίας. Μάρτιος από σήμερα, με τις αγορές ήδη σε... νέα εποχή, στις απαιτήσεις της οποίας προσαρμόζονται σταδιακά επενδυτές και traders από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και από Τόκιο μέχρι Αθήνα. 

Ο μήνας ξεκινά για την Ευρώπη με ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, τις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία. Από την έκβασή τους και την... επόμενη ημέρα, το πιθανότερο είναι πως θα επηρεαστούν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) το χρηματιστήριο του Μιλάνου, πιθανότατα οι ευρω-αγορές, με το θέμα να αφορά και το ΧΑ, έστω έμμεσα όσον έχει να κάνει με τον τραπεζικό κλάδο. 

Ηρθε, εντέλει η επικεφαλής του SSM στην Αθήνα, συναντήθηκε η Ντανιέλ Νουί με τον Γιάννη Στουρνάρα συμφωνώντας πως οι τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για τα NPLs. Τα αυτονόητα δηλαδή, καθώς είναι γνωστά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί το σύστημα, δεδομένων των πολύ πιο φιλόδοξων και ασφυκτικών στόχων/υποχρεώσεων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί για το 2018, σε σχέση με το 2017.

Στις 914,03 μονάδες ο ΔΤΡ, με απώλειες 7,82% τον Φεβρουάριο αλλά και διαφοροποίηση μεταξύ των 4 συστημικών. Στο 1,961 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με μηνιαίες απώλειες 6,17%, στο 0,3052 η Εθνική με 10,76, στο 0,83 η Eurobank με 9,68% και στα 3,63% με απώλειες 4,37% η Πειραιώς. Μπροστά σε αποτίμηση η Αlpha Βank στα 3,03 δισ. και με διαφορά από την ΕΤΕ των 2,79 δισ., ενώ η χρηματιστηριακή αξία και των 4 συστημικών διαμορφώνεται σε λιγότερα των 10 δισ., όταν η συνολική κυμαίνεται στα περίπου 57 δισ. 

Για τον κλάδο, η Moody's έδωσε έναν οδηγό που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κατευθύνει τον κλάδο σε καλύτερες αποτιμήσεις και τον ΔΤΡ προς τις 980-1.000 μονάδες. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για τον Μάρτιο, το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό. 

Τα χαρτιά του για οικονομία-τράπεζες ανοίγει ο αναβαθμισμένος στη θέση του νέου υπ.Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο euro2day.gr (και την Πένυ Κούτρα). Μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, καθώς άπτεται της εξόδου στις αγορές μέχρι το τι μέλλει γενέσθαι στον τραπεζικό κλάδο, την οικονομία. 

Η νέα χαλάρωση των capital controls είναι ένα ακόμη, μικρό βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της κυκλοφορίας χρήματος, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, μέχρι την πλήρη άρση τους. Προοπτική που έχει πολύ... μέλλον και περνά κατ' αρχάς από τα αποτελέσματα των stress tests, την έξοδο στις αγορές και... βλέπουμε. Ωστόσο είναι ένα βήμα...

Το δεδομένο του Φεβρουαρίου, οπότε αρκετά blue chips «πληγώθηκαν» συγκριτικά περισσότερο από τις τραπεζικές μετοχές, είναι κάτι που θα πρέπει να αναστραφεί τον Μάρτιο, εάν θέλουν οι long να δουν την αγορά υψηλότερα. 

Αναφερόμασταν επανειλημμένα στην περίπτωση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθότι τη θεωρούσαμε ενδεικτική της στάσης ισχυρών ξένων χεριών που τον Φεβρουάριο όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τις θέσεις τους αλλά απεναντίας τις μείωσαν σε ένα μικρό ποσοστό (μικρό σε σχέση με το σύνολο της έκθεσής τους). Στα 11,69 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με μηνιαίες απώλειες 6,48%, στα 10,01 του ΟΠΑΠ με 6,80% στο ίδιο διάστημα, δηλαδή με ποσοστά αρνητικής μεταβολής που αφήνουν το αποτύπωμά τους στη «ρηχή» αγορά μας. 

Στα 27,25 ευρώ η Coca Cola, με οριακές απώλειες 0,52%, δεύτερη βαρύτερη για τη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ. 

Γενικότερα η εικόνα του Φεβρουαρίου ήταν αρνητική για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με εξαιρέσεις τις Grivalia, Sarantis και Τέρνα Ενεργειακή, με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή 5,69%, ενώ σταθερή ήταν η Lamda Development. Με απώλειες μικρότερες της μονάδας, μόλις δύο, η Αεροπορία Αιγαίου και ο ΟΛΠ. 

Συνεπώς ο Μάρτιος ξεκινά με την αγορά, τις 22 από τις 25 μετοχές του δείκτη, από τιμές χαμηλότερες μετά τον πολύ καλό Ιανουάριο. Περιθώρια για ανάκτηση μέρους ή όλου του χαμένου εδάφους υπάρχουν, αν και σίγουρο είναι πως και αυτόν τον μήνα θα διαφοροποιηθούν αρκετές μετοχές/εισηγμένες. 

Διαφοροποίηση που ήταν εμφανής και στις χαμηλότερες κατηγορίες, καθώς με θετικό πρόσημο έκλεισε ο μήνας για μετοχές λ.χ. των Πλαστικών Κρήτης (13,89%), Autohellas (2,48%), Πλαίσιο (4,49%) αλλά και CPI (54,17%), ΣΙΔΜΑ (21,14%), Reds (5,26%) κ.λπ. Περιπτώσεις ενδεικτικές μίας άλλης... όψης της αγοράς, μακριά από τα φώτα των ξένων funds και των επενδυτικών οίκων. Μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό μερίδιο της αγοράς, ωστόσο διαμορφώνουν μία τάση, τουλάχιστον στα επιμέρους και σε έναν χώρο όπου ενεργούν -σχεδόν αποκλειστικά- εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς, επιχειρηματίας και lobbάκια.

Είναι μία όψη της αγοράς, που κατά την εκτίμησή μου πολύ καλά κάνει και υπάρχει και αναπτύσσεται και το «πολεμάει». 

Και από μία άποψη ενισχύει εκείνους τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι ακολουθούν την τακτική του stock picking και της... ανίχνευσης μικρών-μεσαίων εισηγμένων με περιθώρια βελτίωσης της θέσης τους. Κάτι που ανεξάρτητα του κλίματος στα μεγάλα, θα έχει συνέχεια και τον Μάρτιο σε επιλεγμένα μεσαία-μικρά. 

Τεχνικά, ο Μάρτιος ξεκινάει με τον ΓΔ πάνω από τις 828 αλλά όχι και υψηλότερα των σημαντικών 838 μονάδων. Η χθεσινή εικόνα της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,11% στις 2.713 μονάδες και το GREK να χάνει 2,2%, δίνει προτεραιότητα, για σήμερα, στη διασφάλιση των... μετόπισθεν, δηλαδή των 828 μονάδων. Με ενθαρρυντική ένδειξη το ότι «... το μηνιαίο κερί του ΓΔ διαμορφώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον 50άρη εκθετικό ΚΜΟ. Αλλάζοντας την τάση της αγοράς σε long, μακροπρόθεσμα, μετά το 2008», σύμφωνα με φίλο της στήλης.    

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v