Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δοκιμάζεται στις 830 μονάδες ο ΓΔ

Με το... αριστερό μπήκε στον Μάρτιο η αγορά, με την πλειονότητα των blue chips στο «κόκκινο» και περιορισμένο τζίρο. Πιέσεις στις τράπεζες, απώλειες ως 2% στην Πειραιώς. Επιμένουν υψηλότερα ΟΠΑΠ, Jumbo, Viohalco.

XA: Δοκιμάζεται στις 830 μονάδες ο ΓΔ

Με απώλειες ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, απόρροια του χαμηλού... βαρομετρικού από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη.

Τα νέα σχόλια του Jerome Powell προκαλούν νέο γύρο ανησυχιών και ενεργοποιούν επιπλέον πωλήσεις από τη Wall Street, χθες βράδυ, μέχρι νωρίτερα το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εξοικειωμένοι όλο και περισσότερο με τα νέα δεδομένα, επενδυτές και traders αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις τους σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερης μεταβλητότητας και υψηλότερου ρίσκου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Το γεγονός πως έχει προηγηθεί ο... κόκκινος Φεβρουάριος, με τις μεγαλύτερες απώλειες της 2ετίας για τη Wall Street, ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ των long, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις των αγορών.

Θυμίζοντας πως ο Φεβρουάριος παρότι είχε κάνει ένα πολύ καλό/ανοδικό ξεκίνημα, κατέληξε με σημαντικές απώλειες για την πλειονότητα των χρηματιστηρίων.

Οσον αφορά στο ΧΑ, ο Φεβρουάριος είχε «ανοίξει» στη συνεδρίαση της Πέμπτης με άνοδο 0,87% έως τις 895,64, που αποτέλεσε και την «τοπική κορυφή» για τον ΓΔ. Ακολούθησε η λίγο ως πολύ γνωστή σε όλους μας πλαγιοπτωτική ταλαιπωρία, με συνέπεια την υποχώρησή του έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 811,54 της 13ης Φεβρουαρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ξεκινά ο Μάρτιος, που μένει να μη δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του και σαν... γδάρτη.

Εως τις 830 μον. η αρχική δοκιμασία για τον ΓΔ, επίπεδο όπου βγήκαν οι πρώτες αγορές σε 6-8 μετοχές του δείκτη, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες.

Περιορισμένης έκτασης οι πρώτες πωλήσεις, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των μετοχών του δείκτη, από τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και τυχερά παιχνίδια μέχρι βιομηχανικούς ομίλους, με συναλλαγές αξίας 2,2 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Τζίρος χαμηλότερος από κάθε άλλο πρώτο ημίωρο τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και οι πωλητές από την πλευρά τους είναι φειδωλοί.

Με τζίρο μόλις 1,1 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 11:00) ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί, με τον ΔΤΡ προς τις 905 μονάδες, συνεκτιμώντας πως τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις «γράφει» χαμηλό ημέρας ακριβώς πάνω στο όριο των 900 μονάδων.

Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές, αλλά με τη μεταξύ τους διαφοροποίηση να συνεχίζεται. Ενδεικτικά η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,05%, την ώρα που της Πειραιώς διορθώνει 2,26%.

Ανάλογη εικόνα στα blue chips, ενώ στο ταμπλό η σχέση ανοδικών/πτωτικών κυμαίνεται στις 28/44 μετοχές, ακριβώς στο 1/2 της σχέσης.

ΟΠΑΠ, Jumbo και Viohalco οι μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο, και σταθερούς τους τίτλους του ΟΛΠ και του Sarantis.

Οσον αφορά στις μετοχές με απώλειες, ισχύει ό,τι και στις τράπεζες με διαφοροποιούμενη τάση, καθώς ο ΤΙΤΑΝας υποχωρεί κατά 0,22% ενώ η ΜΟΗ κατά 1,25%.

Εμφανώς καλύτερη εικόνα στα μεσαία, με 10 από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap στο συν και με 5 να μην έχουν καν «ανοίξει» (στις 11:07).

Attica Bank, Profile, Βιοκαρπέτ, AsCo, Παπουτσάνης, μερικές από τις 28 μετοχές που είχαν θετικό πρόσημο στις 11:10.

Τεχνικά, όσο για τον ΓΔ δεν χάνονται οι 828 και για τον ΔΤΡ οι 900 μονάδες, τόσο οι long έχουν περιθώρια αντίδρασης. Αν όχι για σήμερα, για τη συνέχεια...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v