Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αντισυστημικές δυνάμεις πήραν το «πάνω χέρι» στις ιταλικές εκλογές

Νέος πονοκέφαλος για την ΕΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα, δίνοντας ποσοστά-ρεκόρ στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά. Ήταν και παραμένει λάθος το ευρώ, δηλώνει ο Σαλβίνι. Πληροφορίες για παραίτηση Ρέντσι.

Οι αντισυστημικές δυνάμεις πήραν το «πάνω χέρι» στις ιταλικές εκλογές

Αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας βρίσκεται η Ιταλία, μετά τις εκλογές της Κυριακής, καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ξεκάθαρη νίκη σε κανένα κόμμα, γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και έδωσαν ποσοστά-ρεκόρ σε αντικαθεστωτικές και ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που μεταδίδει το Rai:

-Στη Γερουσία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει ποσοστό 32,07%, η κεντροδεξιά συμμαχία συνολικά 37,47%, με τη Λέγκα του Βορρά να παίρνει 17,82% των ψήφων και τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι 14,46%, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία συγκεντρώνει 23,13%, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι να εξασφαλίζει το 19,21% των ψήφων.

-Στη Βουλή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει ποσοστό 32,50%, η κεντροδεξιά συμμαχία 36,96%, με πρώτο κόμμα τη Λέγκα του Βορρά με 17,6% και δεύτερο τη Φόρτσα Ιτάλια με 14%, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία έρχεται τρίτη με 20,03%, με το Δημοκρατικό Κόμμα να συγκεντρώνει 18,83%.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Η συμμετοχή στις εκλογές για τη Βουλή ανήλθε σε 72,93%, για τη Γερουσία στο 73,05% και για τις περιφέρειες στο 70,87%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Τα πρώτα μου λόγια: Ευχαριστώ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

Σε δηλώσεις που έκανε προ ολίγου, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, τόνισε πως η Λέγκα είναι ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού, πως «έχουμε το δικαίωμα και το καθήκον να κυβερνήσουμε», και πως είναι πρόθυμος να μιλήσει με όλλα τα κόμματα, όμως αποκλείει το ενδεχόμενο ενός "κυβερνητικού συνασπισμου-σούπα μινεστρόνε". Δήλωσε «υπερήφανος λαϊκιστής», προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, λέγοντας πως οι αγορές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να ανοικοδομηθεί γύρω από τους ανθρώπους και όχι την γραφειοκρατία. Υποστήριξε πως "το ευρώ ήταν και παραμένει λάθος", αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο ηγέτης του αντικαθεστωτικού Πέντε Αστέρων είπε ότι το κόμμα ήταν ανοιχτό σε συνομιλίες με όλα τα πολιτικά κόμματα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που δημιουργήθηκε το 2009, είναι έτοιμο να αναλάβει τον ηγετικό του ρόλο υπεύθυνα.

«Κανένας δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων», έγραψε και το ανώτατο στέλεχος του κινήματος, Ρικάρντο Φρατσάρο. «Θα αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε αυτή την κυβέρνηση, όμως με διαφορετικό τρόπο, μιλώντας με όλα τα κόμματα για το τι χρειάζεται αυτή η χώρα».

«Δεν περιμέναμε αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος, που στράφηκε για λύσεις στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στη Λέγκα. Θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό και να βρούμε απάντηση», ήταν η αντίδραση του ανώτατου στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος Ετόρε Ροζάτο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, μετά την πανωλεθρία των εκλογών, αποφάσισε να παραιτηθεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του κ. Ρέντσι δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για μια τέτοια απόφαση.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν πως καμία από τις τρεις βασικές ομάδες δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της, ενώ η πιθανότητα επιστροφής σε μια mainstream κυβέρνηση είναι ελάχιστη, κάτι που δημιουργεί νέο πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα περιλαμβάνουν τώρα τη δημιουργία ενός πιο ευρωσκεπτικιστικύ συνασπισμού, που πιθανότατα θα αμφισβητήσει τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ και δεν θα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης ή τη διενέργεια νέων εκλογών, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ και παραδοσιακά ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, με λαϊκή στήριξη. Όμως ο ευρωσκεπτικισμός αυξήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της δυσαρέσκειας με τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις ρυθμιστικές πολιτικές αλλά και τον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από το 50% των Ιταλών ψήφισε κόμματα που είχαν επικρίνει τα τελευταία χρόνια την ΕΕ.

Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα καθιστούσε την Ιταλία τη βασική πηγή ανησυχίας για τις αγορές, τώρα που υποχώρησε και η απειλή αστάθειας στη Γερμανία. 

Παρ' όλα αυτά, το ευρωπαϊκό νόμισμα αντιστέκεται στις πιέσεις και την πολιτική αβεβαιότητα και διατηρείται πάνω από το 1,23 δολάριο. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης, στο 2,15% στο άνοιγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v