Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Credit Suisse: Εξι καλά και έξι άσχημα νέα για τις διεθνείς αγορές

Τα επιχειρήματα ταύρων και αρκούδων. Οι αποτιμήσεις, η μόχλευση και οι κινήσεις της Fed. Ο ρόλος των εταιρικών κερδών, οι ροές κεφαλαίων και γιατί τα ράλι δεν πεθαίνουν από... γηρατειά.

Credit Suisse: Εξι καλά και έξι άσχημα νέα για τις διεθνείς αγορές

Η Credit Suisse εξακολουθεί να «βλέπει» περαιτέρω περιθώριο ανόδου στο 6% για τις διεθνείς αγορές μετοχών, αυξάνοντας τον στόχο για τις παγκόσμιες μετοχές (βάσει του δείκτη MSCI AC World) στις 628 μονάδες από 614 μονάδες.

Για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 προβλέπει ότι στο τέλος της φετινής χρονιάς θα είναι στις 3.000 μονάδες ή 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά του, ενώ για τις ευρωπαϊκές μετοχές τα περιθώρια ανόδου είναι επίσης υψηλά, αφού περιμένει να δει τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 3.800 μονάδες στο τέλος του 2018 ή 11% υψηλότερα.

Η ελβετική τράπεζα αναλύει τους 12 από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν αν έχει έρθει ή όχι το τέλος της τρέχουσας bull market.

Οι 6 αιτίες ανησυχίας

1. Έχουμε φτάσει σε πλήρη απασχόληση;

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (Federal Open Markets Committee - FOMC) πιστεύει ότι έχουμε ήδη φθάσει σε πλήρη απασχόληση (μη επιταχυνόμενος ρυθμός ανεργίας - non-accelerating rate of unemployment - NAIRU στο 4,6%), αλλά η Credit Suisse νομίζει ότι αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο, σε επίπεδο πιο κοντά στο 3,5%. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το 80% των bear markets μετά το 1970 έχουν συμβεί όταν η ανεργία έχει μειωθεί κάτω από αυτό το ποσοστό.

2. Πολλοί δείκτες αποτίμησης βρίσκονται σε ακραία επίπεδα

Οι περισσότερες «συμβατικές» μετρήσεις αποτίμησης είναι ακραίες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχικών αγορών (ERP). (σημ. το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών είναι η διαφορά ανάμεσα στην προσδοκώμενη αποδοτικότητα της αγοράς μετοχών και την αποδοτικότητα ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς κίνδυνο, όπου ως αναφορά συνήθως χρησιμοποιείται το δεκαετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ).

3. Η εταιρική μόχλευση επανέρχεται στα ύψη

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το αμερικανικό χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επανέρχεται στο προηγούμενο ανώτατο όριό του. Ωστόσο, οι ταμειακές ροές μείον τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών είναι ακόμα θετικές, ενώ η απόδοση των κερδών (earnings yield) είναι μεγαλύτερη από την απόδοση των εταιρικών ομολόγων (corporate bond yield), καθιστώντας τις επαναγορές μετοχών ακόμη θετικές.

4. Μια πιο επιθετική διαδρομή σύσφιγξης από τη Fed μπορεί να τιμολογηθεί

Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse προβλέπουν ότι η FOMC θα αυξήσει τέσσερις φορές τα επιτόκια αυτό το έτος. Για πρώτη φορά, η Credit Suisse προβλέπει περισσότερες αυξήσεις από ό,τι οι εκτιμήσεις της FOMC. Το βασικό ζήτημα ωστόσο είναι εάν το μεγάλο χάσμα μεταξύ του τελικού επιτοκίου Fed Funds και του ρυθμού ανάπτυξης στο διηνεκές κλείνει ή αν η Fed θέλει να επιστρέψει σε μια «σφιχτή» πολιτική και πάψει να επικεντρώνεται στην πολιτική της «σταδιακής» σύσφιγξης.

5. Η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος στη μεταπολεμική περίοδο

Εκτός από το 1987, όλες οι πτώσεις πάνω από 20% τα τελευταία 50 χρόνια έχουν συμπέσει με ύφεση. Η τρέχουσα άνοδος τιμών είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη χρονικά. Ωστόσο, η άνοδος δεν πεθαίνει από γήρανση. Οι πιθανότητες ύφεσης δεν προκαλούν ακόμα ανησυχία. Ενώ οι μετοχές είναι 43% υψηλότερα από την προηγούμενη κορυφή τους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 32%, το ένα τρίτο των ανοδικών αγορών από το 1921 έχει βιώσει υψηλότερες αποδόσεις.

6. Οι δείκτες σε τακτικούς όρους έδωσαν σήμα πώλησης στα τέλη Ιανουαρίου

Ο συνολικός δείκτης της Credit Suisse που μετράει την ψυχολογία στην αγορά μετοχών σε όρους τακτικής εμφάνισε ακραία αισιοδοξία στα τέλη Ιανουαρίου (ωστόσο, αυτός ο δείκτης έχει λειτουργήσει καλύτερα ως μέτρο για κάτω όριο της αγοράς παρά για την εξεύρεση κορυφών). Το σήμα πώλησης προήλθε από τους δείκτες sentiment, ενώ οι ροές υπέρ των μετοχών δεν επιταχύνθηκαν σύμφωνα με το sentiment. 

Οι 6 παράγοντες αισιοδοξίας

1. Οι αναθεωρήσεις των κερδών παραμένουν ισχυρές

Τα κέρδη στην αγορά των μετοχών δεν συμβαδίζουν με τις αναθεωρήσεις κερδών. Το εύρος της παγκόσμιας ανάπτυξης υποδεικνύει μόνο περιθωριακή αναθεώρηση των κερδών και επιτρέπει περαιτέρω άνοδο για τις μετοχές.

2. Το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (ERP) είναι πολύ υψηλό

Είτε σε σχέση με το εγγυημένο του επίπεδο (όπως μετράται από τον επιχειρηματικό κίνδυνο και τον κίνδυνο του πιστωτικού κύκλου), είτε το ιστορικό του επίπεδο αλλά και τη μέση τιμή του σε προηγούμενες κορυφές της αγοράς μετοχών, το ERP παραμένει υψηλό. (σημ. το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών είναι η διαφορά ανάμεσα στην προσδοκώμενη αποδοτικότητα των μετοχών και την αποδοτικότητα ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς κίνδυνο, όπου ως αναφορά συνήθως χρησιμοποιείται το δεκαετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ).

3. Οι νομισματικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές

Οι συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης είναι πλέον σχεδόν ουδέτερες, αλλά οι νομισματικές συνθήκες παραμένουν ακόμα ασυνήθιστα χαλαρές.

4. Τα πιστωτικά περιθώρια συνεχίζουν να δείχνουν «καλή συμπεριφορά»

Σε οκτώ από τις τελευταίες εννέα κορυφές της αγοράς μετοχών, τα πιστωτικά spreads διευρύνθηκαν σημαντικά πριν από την άνοδο των μετοχών. Για την Credit Suisse, η αγορά των high yield ομολόγων αποτελεί το πιο αξιόπιστο σημάδι κορύφωσης των μετοχικών αγορών.

5. Μικρή ένδειξη υπερβολικής ροής κεφαλαίων στις μετοχές

Όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων σε σχέση με τα ομόλογα, δεν υπήρξαν ενδείξεις σημαντικής επιτάχυνσης τοποθετήσεων στις μετοχές, κάτι που είναι συνήθως ορατό μετά την κορυφή της αγοράς.

6. Δεν υπάρχουν εταιρικές υπερβολές

Συχνά, στα μεταγενέστερα στάδια του κύκλου υπάρχουν κάποια σημάδια εταιρικών υπερβολών, είτε με τη μορφή των εξαγορών και συγχωνεύσεων είτε με τη μορφή των υπερβολικών επενδύσεων. Κανένα από αυτά τα είδη υπερβολών δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα, επισημαίνει η Credit Suisse. H ανάπτυξη που κατευθύνεται από τις επενδύσεις, όπως παρατηρείται σήμερα, χωρίς τις υπερβολικές επενδύσεις, τείνει να είναι καλό σημάδι για τις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v