Οι κινήσεις των τραπεζών μετά τα stress tests

Ομολογιακές εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης, η πρώτη κίνηση. Επόμενο βήμα, το senior debt. Πώς συνδέονται με την έκδοση τίτλου από το Δημόσιο. Συνεχίζονται τα προγράμματα περικοπής κόστους και οι πωλήσεις θυγατρικών.

Οι κινήσεις των τραπεζών μετά τα stress tests

Οι προκλήσεις αλλά και οι άμεσες κινήσεις με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση έρχονται πλέον -μετά και την ήπια εξέλιξη των stress tests- στην κορυφή της στρατηγικής των τραπεζών, με τη διαφορά ότι η καθεμία έχει διαφορετικές ανάγκες, καθώς δεν ξεκινούν όλες από την ίδια βάση.

Η αναίμακτη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής δίνει στις ελληνικές τράπεζες πίστωση χρόνου να εστιάσουν σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα σε δύο μέτωπα: Στην κεφαλαιακή ενίσχυση του δείκτη Tier II και στη βελτίωση για όσες παρουσιάζουν «αδυναμία» του Tier I, αλλά και στο μέτωπο της «σοβαρής» διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη μείωσή τους.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες «δεν θα παρεκκλίνουν στο παραμικρό από τις προγραμματισμένες κινήσεις μείωσης του προσωπικού, του δικτύου των καταστημάτων, με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της κερδοφορίας», όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου. Όσο για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου, δεν συζητείται προς το παρόν, καθώς αναμένεται να απασχολήσει τον κλάδο την επόμενη χρονιά καθώς θα σχετίζεται με αναπτυξιακούς σκοπούς.

Μειωμένης εξασφάλισης

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, με στόχο να ενισχύσουν τον κεφαλαιακό δείκτη Tier II. «Τα εν λόγω ομόλογα προσφέρουν μόχλευση στα κεφάλαια μίας τράπεζας και χτίζουν σε πολλαπλό επίπεδο τη συνολική κεφαλαιακή βάση», τονίζει στο Euro2day.gr τραπεζίτης.

Καθοριστικό ρόλο στις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών θα διαδραματίσουν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αφενός η τιμολόγηση της επόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου η ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου από τα πιστωτικά ιδρύματα θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθεί μετά την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές, καθώς όσο χαμηλότερο επιτόκιο εξασφαλίσει το ομόλογο της χώρας, τόσο θα μειωθεί και το κόστος των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Το Senior debt

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (σ.σ. τους προσεχείς μήνες) είναι η έκδοση απλών ομολόγων (senior debt). «Τα μειωμένης εξασφάλισης δίνουν παραπάνω leverage στα κεφάλαια μιας τράπεζας και φτιάχνουν το κλίμα για να βγεις στην αγορά, με στόχο την έκδοση senior debt», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος, δίδοντας το στίγμα των επόμενων βημάτων στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Οι άμεσες κινήσεις

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, η κάθε τράπεζα θα συνεχίσει να υλοποιεί πιστά τα πλάνα της. Η Εθνική θα προχωρήσει εντός του 2018 στην πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Ειδικότερα, η Πειραιώς θα υλοποιήσει όλες τις στρατηγικές αποφάσεις μείωσης κόστους και αποχώρησης από τις μη χρηματοοικονομικές εργασίες (σ.σ. νοσοκομεία κ.ά), όπως αυτές περιγράφονται στην «Ατζέντα 2020».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v