Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα stops και στις άμυνες το βλέμμα της αγοράς

Προβληματίζει η χθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου λόγω του αυξημένου τζίρου. Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές και η αρνητική εποχικότητα του Αυγούστου. Ο ρόλος των εγχώριων θεσμικών. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο. Ανοδικό το ξεκίνημα.

ΧΑ: Στα stops και στις άμυνες το βλέμμα της αγοράς

Σε περιδίνηση έχει εισέλθει το Ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλώντας άσχημη συνέχεια για την οικονομία και τις προοπτικές των εταιρειών, αφού ο Αύγουστος συνεχίζει να έχει βαρύ αποτύπωμα στις τιμές των μετοχών.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η χθεσινή πτώση συνοδεύτηκε με αύξηση των συναλλαγών και αυτό αποτελεί ίσως την είδηση. Το βασικό σενάριο για την αγορά ήταν να κινηθεί χαμηλότερα, αφού δεν μπορούσε να διασπάσει το άνω όριο του στενού εύρους που βρίσκονταν, αλλά οι συνθήκες στο εξωτερικό επιτάχυναν τις διαδικασίες.

Η αγορά των ομολόγων συνεχίζει να μην προεξοφλεί θετικές εξελίξεις, λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ο Αύγουστος είναι μήνας χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και η εποχικότητά του είναι αρνητική αλλά το -7% που σημειώνει μέχρι τώρα ξεπερνάει ήδη κατά 3 φορές τη μέση πτώση του είναι -2,4%. Για τις τράπεζες, η πτώση ανέρχεται στο 15%, με τη μετοχή της Eurobank να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες κατά 16%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί 14%.

Η χθεσινή (16/8) πίεση στις δημοπρασίες και στις μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Viohalco, δείχνει πως όχι μόνο είναι ρηχή η αγορά, αλλά και ότι είναι εμφανές πως κάποια hedge funds μειώνουν θέσεις από margin calls σε μετοχές στην ευρύτερη περιοχή και δεν εξετάζουν αποτιμήσεις και λοιπά στοιχεία. Αν οι συνθήκες risk off στις αναδυόμενες αγορές συνεχιστούν, οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν γιατί δεν υπάρχει αντίπαλο δέος να πάρει το αντίθετο στοίχημα, με τους εγχώριους θεσμικούς να μην έχουν τη δύναμη πυρός που απαιτείται σε μια αγορά για να διατηρείται η ισορροπία. 

Η διατήρηση του επιπέδου των 720 μονάδων δεν ήταν εφικτή και το βλέμμα διατηρείται στις 700 μονάδες, που είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου από τον Νοέμβριο του 2017. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν χαμηλότερα το επίπεδο των 660 μονάδων, χαμηλό του Απριλίου 2017. Οι συνθήκες ωστόσο στο εξωτερικό θα διαμορφώσουν και τη ζήτηση και την προσφορά τίτλων, αφού η εγχώρια αγορά είναι ξεκάθαρα flows driven.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση επιστροφής στο θετικό σενάριο είναι να ξεπεράσει το υψηλό του μήνα και τις 860 μονάδες, που είναι και το σημαντικό τεχνικό επίπεδο αντίστασης. Η τροχιά για να αλλάξει σε ανοδική απαιτεί διάσπαση των 930-935 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 700 μονάδες και στις 650 μονάδες, όπου στο δεύτερο επίπεδο συσσωρεύονται πολλά stop loss, οπότε είναι περιοχή με σημασία.

Στην Αlpha Βank, κομβικό στοιχείο παραμένει η διατήρηση των 1,50 - 1,52 ευρώ με τις αντιστάσεις  στα 1,67 ευρώ στα 1,75 ευρώ και 1,86 ευρώ. Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου του 0,252 ευρώ φέρνει πάλι στο προσκήνιο το 0,232 και τα 0,218 ευρώ του Νοεμβρίου. Στην Eurobank, η ζώνη στήριξης στα 0,78-0,83 ευρώ διασπάστηκε και θα φανεί από την προσπάθεια επανάκτησης της. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει κάτω από τη ζώνη των 3 ευρώ και η στήριξη είναι στην περιοχή 2,28 ευρώ και παρακάτω η περιοχή των 1,98-2 ευρώ.

Δυστυχώς, οι αντιστάσεις είναι πάρα πολλές σε όλες τις μετοχές και οι risk off συνθήκες φέρνουν τα βλέμμα στις άμυνες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πορεία «χάλασε» με τις πιέσεις σε πολλές δεικτοβαρείς μετοχές. Το αρνητικό κλίμα στην αγορά έχει επιστρέψει συνολικά και χαμηλότερα, το επίπεδο των 1.830 - 1.860 αποτελούν το stop αλλά και ισχυρή ζώνη στήριξης. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα βγουν άμυνες μόνο αν οι συνθήκες στο εξωτερικό βελτιωθούν.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v