Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για τη Δημόσια Πρόταση στη Nexans

Πού θα κριθεί η επιτυχία της δημόσιας πρότασης στη Nexans Hellas. Η αποτίμηση και η ακτινογραφία των μετόχων μειοψηφίας. Με εξαίρεση τον ΟΤΕ, χωρίς θυγατρική ξένης πολυεθνικής εταιρείας ξεμένει το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τα σενάρια για τη Δημόσια Πρόταση στη Nexans

Πολύ κοντά στην έξοδό της από το ταμπλό του ΧΑ βρίσκεται η Νexans Hellas, μετά τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε χθες η μητρική πολυεθνική εταιρεία, προκειμένου να αγοράσει το ποσοστό μειοψηφίας προς 1,60 ευρώ ανά μετοχή.

Με τον βασικό μέτοχο Νexans Participations να κατέχει ήδη το 88,57% των μετοχών και να απέχει μόλις κατά 1,43% από το απαιτούμενο θεσμικό όριο του 90%, ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται η επιτυχία της δημόσιας πρότασης. Και αυτό όχι μόνο γιατί το προσφερόμενο τίμημα υπερβαίνει την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ΧΑ (1,25 ευρώ) και την αποτίμηση της Euroxx Χρηματιστηριακής (1,43 ευρώ), αλλά και γιατί επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια έντονο κλίμα δυσαρέσκειας από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να δουν τη δημόσια πρόταση ως «ευκαιρία απεγκλωβισμού».

Η άτυπη αυτή κόντρα μεταξύ βασικού μετόχου και μειοψηφίας που διαρκεί εδώ πολλά χρόνια (πριν καν η εταιρεία περάσει στα χέρια της Νexans), εντάθηκε το 2015 -και μάλιστα πρόσφατα έφτασε και στις αίθουσες των δικαστηρίων-, όταν η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο μηδένισε το καθαρό της χρέος («net debt»), αλλά επιπλέον βρέθηκε και με θετικό καθαρό ταμείο («net cash»).

Πέραν αυτού, οι μέτοχοι μειοψηφίας διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι έχουν τόσα πολλά χρόνια να εισπράξουν μέρισμα, την ώρα που φοβόντουσαν το σενάριο της δημόσιας πρότασης από την πλευρά της μητρικής Νexans (σενάριο που επιβεβαιώθηκε χθες).

Η «ακτινογραφία» της μειοψηφίας

Εκτός από τον βασικό μέτοχο που ελέγχει το 88,57% της Νexans Hellas, ξεχωρίζουν για τις θέσεις τους:

• Το γαλλικό fund HMG Globetrotter, το οποίο κατέχει το 5% και μάλιστα συμμετείχε στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας τις νέες μετοχές προς 1,25 ευρώ. Πρόκειται για ένα fund που ως στρατηγική έχει να τοποθετείται σε γαλλικούς ομίλους που επενδύουν σε άλλες χώρες.

Έλληνας ιδιώτης που κατέχει το 2% και είναι εκείνος που ενεπλάκη σε δικαστική διένεξη με την εισηγμένη εταιρεία.

• Άλλοι Έλληνες μικροεπενδυτές που κατέχουν μετοχές της εισηγμένης εδώ και πολλά χρόνια.

Με βάση το προσφερόμενο τίμημα, η εταιρεία αποτιμάται στα 37 εκατ. ευρώ (λίγο κάτω από τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/6/2018, που είχαν διαμορφωθεί στα 40,4 εκατ. ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν τελικά η δημόσια πρόταση στεφθεί με επιτυχία, τότε -με εξαίρεση τον ΟΤΕ της Deutsche Telecom- δεν θα υπάρχει θυγατρική πολυεθνικής ξένης εταιρείας που να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αυτό γιατί και οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Grimaldi προγραμματίζουν να αιτηθούν την έξοδό τους από το ΧΑ.

Να σημειωθεί πως στις θυγατρικές πολυεθνικών που αποχώρησαν από το ΧΑ συγκαταλέγονται πρώην εισηγμένες όπως για παράδειγμα ο Παυλίδης, η Interamerican, η ΕΛΑΪΣ, ο Παπαστράτος, η Vodafone και η Crown Hellas Can.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v