Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψήγματα αισιοδοξίας στις παρυφές των 3.100

Tο retest των πρόσφατων χαμηλών μπορεί να δώσει σχετική εκτόνωση της ταλαιπωρίας, όμως και αυτό θα χρειαστεί σταθερότητα στην εικόνα των αγορών. Μηδενίστηκαν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ του FT 20.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Όσοι επιμένουν να παρακολουθούν τις Αγορές θα χρειαστεί να καταφύγουν ή σε όσους διαθέτουν κληρονομικό χάρισμα ενόρασης, ή στην χρήση αντικαταθλιπτικών.

Περίπου τα ίδια και στην Σοφοκλέους, όπου οι απόψεις παραμένουν απόλυτα αντικρουόμενες.

Οι απαισιόδοξοι (και είναι οι περισσότεροι) αναφέρονται σε μία Αγορά κυριολεκτικά “παραδομένη” στις διαθέσεις των ξένων κεφαλαίων που τα θεμελιώδη θυσιάζονται στον βωμό του “cash is the king” και στην αυξανόμενη ανάγκη ρευστότητας των ξένων διαχειριστών που θα συνεχίσουν να εκποιούν όσο – όσο, μέχρις ότου να αποκατασταθεί κάποιου είδους ομαλότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε αυτοτροφοδοτούμενη πτώση και σε καθημερινά και αυξανόμενα προβλήματα σε margins που υποχρεώνουν σε αναγκαστικές πωλήσεις.

Οι λίγοι traders που έχουν απομείνει ενεργοί και οι οποίοι εις μάτην περιμένουν την σημαντική ανοδική αντίδραση (έστω και τεχνικού χαρακτήρα), από την ώρα της αγοράς προχωρούν σε “σφιχτά stop loss” για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Τέλος οι λίγοι αισιόδοξοι θεωρούν ότι το σημερινό “retest” των πρόσφατων χαμηλών μπορεί να δώσει κάποια σχετική εκτόνωση της ταλαιπωρίας, όμως ακόμα και αυτό θα χρειαστεί σταθερότητα στην εικόνα των διεθνών Αγορών.

Ασφαλώς όλα τα βλέμματα παραμένουν στις διεθνείς Αγορές, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να ποντάρουν σε σημερινό κλείσιμο του DAX υψηλότερα των 6140 μονάδων και να επισημαίνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street ίσως είναι η “πιο μεγάλη μέρα του πολέμου”.

Ψήγματα αισιοδοξίας και στην Αγορά Παραγώγων, όπου αρκετοί που διατηρούσαν “short” θέσεις πήραν σημαντικό μέρος από τα κέρδη τους, ενώ τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης (εν μέσω σαφώς αυξημένων συναλλαγών) επέδειξαν πολύ καλύτερη εικόνα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μηδένισαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά οι ενδείξεις μόνο ενθαρρυντικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, αφού όλα τα Τραπεζικά διαγράμματα “κρεμασμένα” δείχνουν την απόλυτη “ασφυξία”, ενώ περίπου η ίδια εικόνα αρχίζει και δημιουργείται και σε αρκετούς τίτλους του 40αρη που τα ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν θέσεις.

Ούτε λόγος για τον FTSE που για να υποτεθεί ότι αλλάζει κάτι θα χρειαστεί σημαντικό αριθμό κλεισιμάτων υψηλότερα των 1880 μονάδων, ενώ αν συνεχίσει να κινείται “νότια” οι επόμενες στηρίξεις στις 1680-70, 1656-47 και 1580 μονάδες.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα απαισιόδοξοι, επισημαίνουν ότι οι Αγορές συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν αρνητικά και παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις έχουν αποψιλωθεί σημαντικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση του Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Ασφαλώς και χρειάστηκαν υπομονή όσοι παρακολούθησαν την κίνηση του Γενικό Δείκτη που ξεκίνησε ανοδικά (!) και μάλιστα προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 3195 μονάδων.

Όμως το θετικό πρόσημο κράτησε λίγο και η επικράτηση των “ανησυχούντων” έφερε τον Δείκτη στις 13.28 να μετράει συνεχείς προσκρούσεις με το ψυχολογικό όριο των 3100 μονάδων. Ακολούθησε αντίδραση προς την περιοχή των 3154 μονάδων, εκ νέου υποχώρηση στις 3120 και τελικό κλείσιμο στις 3155,11 με απώλειες 0,72%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 236 εκατ. από τα οποία τα 9,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους μετοχές του 20αρη ασφαλώς και ξεχωρίζει ο Τιτάνας (+4,14%) που εμφάνισε αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τις 15.50, με αξιοσημείωτα κέρδη Μυτιληναίος και MIG, απλά θετικό πρόσημο για MPB, Motor Oil, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελ. Τεχνοδομικής.

Αντίθετα οι περισσότερες απώλειες για την Coca-Cola (-3,44%) που γύρισε σε χαμηλά διετίας, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Alpha Bank, του 1% για Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank, Intralot και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές έναντι 157 πτωτικών, όμως σε αυτό το ατελείωτο γαϊτανάκι απαξίωσης 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v