Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Άμυνα από τις 3.150 μονάδες και υψηλότερα

Να κρατηθεί υψηλότερα του «πυθμένα» τριετίας η αγορά και να αντιδράσουν, αν αυτό είναι δυνατό, μετοχές-κλειδιά του 20άρη. Αυτή είναι, τουλάχιστον σε επίπεδο πρόθεσης, η διάθεση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Να αποφύγουμε την άμεση περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς προς τα χαμηλά τριετίας.

Αυτό είναι το… σύνθημα και η επιδίωξη ισχυρών επενδυτικών κύκλων, οι οποίοι εκτιμούν πως με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να εκμεταλλευτούν την τάση, όπως αυτή διαμορφώνεται από αργά χθες το βράδυ στη Wall.

Μικτή φορά για βασικούς δείκτες σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX κατά 0,56% υψηλότερα και σε απόσταση 156 μονάδων από τη βάση του 6χίλιαρου.

Η υπερπώληση τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και η καταγραφή νέων χαμηλών αφήνουν ανοιχτό ένα… παράθυρο στο ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης.

Αναφερόμαστε, πάντα βραχυπρόθεσμα, στην προσπάθεια των αγορών να βρουν σημεία αναφοράς.

Αυτό δικαιολογεί και τη βιαιότητα της υποχώρησης και την ταλάντωση βασικών δεικτών, μετοχών στη συνέχεια, αλλά και την προσπάθεια εξισορρόπησης της τάσης.

Μία τακτική που μας φέρνει μεν όλο και χαμηλότερα, αλλά με έναν ρυθμό που μπορεί να προσφέρει ανοδικές εκτονώσεις.

Ούτως ή άλλως έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό πως η βραχυ-μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική, με αρκετούς να θεωρούν αναπόφευκτη τη διόρθωση χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων, αλλά σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι ανοδικές εκτονώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τάση εξαρτάται από την πορεία των ξένων αγορών, συνολικότερα και ευρύτερα εννοούμενων, αν και η χθεσινή υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών μας καθιστά κατά τι πιο αισιόδοξους.

Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση, την πιθανή πορεία της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση.

Είναι εντυπωσιακό πως στη χθεσινή συνεδρίαση για 96 μετοχές, από κάθε κατηγορία κεφαλαιοποίησης, δραστηριότητας σημειώθηκαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, φτάνοντας μέχρι και το 16% σε περιπτώσεις… περιφερειακών μετοχών.

Η χθεσινή πίεση, που πραγματοποιήθηκε με μάλλον μέτριες συναλλαγές για τόσο έντονα πτωτική συνεδρίαση, μπορεί εάν το επιτρέψει η συγκυρία να προσφέρει ενδοσυνεδριακά διακυμάνσεις και πιθανόν αποδόσεις.

Από τον 20άρη οι ΜΡΒ, Τιτάν, Intralot μπορούν να αντιδράσουν από τα νέα χαμηλά, ενώ καλό θα ήταν για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, OTE να διαμορφωθεί μεγαλύτερο εύρος ασφάλειας από τις χαμηλές τιμές έτους.

Για την Εθνική τα 24,56 ευρώ, για τη Eurobank τα 13,12 ευρώ, για την Alpha Bank τα 16,60 ευρώ και για τον ΟΤΕ τα 14,28 ευρώ θεωρούνται -κατά την εκτίμησή μας- περιοχές «ταμπού» που θα πρέπει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να «σωθούν».

Ειδάλλως θα πρέπει να αλλάξουμε εκ νέου τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας έναντι της αγοράς.

Σημειωτέον ότι αύριο και την Παρασκευή ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη των JP Morgan, Merrill Lynch, Citigroup, εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας και για τα Συμβόλαια πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v