Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημείο αναφοράς και αντίδρασης οι 3.150

Η δεύτερη σημαντική μάχη των υποστηρικτών της τεχνικής αντίδρασης δίνεται σήμερα. Με καλύτερες, από ό,τι χθες, προϋποθέσεις και… βοήθειες από τις ξένες αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χθες, σήμερα, αύριο παίζονταν όλα τα λεφτά.

Και αυτό το γνώριζαν άπαντες από Ν. Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη και Αθήνα.

Η διαμόρφωση χθες του S&P 500 στις 1.245 μονάδες, η υποχώρηση του πετρελαίου στα 134 δολάρια, και η θετική πριν από λίγο ανταπόκριση του DAX κατά 0,93% διαμορφώνουν το πλαίσιο των ημερών.

Περιμένοντας βέβαια, σήμερα –αύριο, κυρίως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των JP Morgan, Merrill Lynch, και βεβαίως Citigroup, οι αγορές βρίσκονται σε σημείο εκκίνησης.

Η στήλη, ή καλύτερα οι πηγές που μας παρείχαν χθες έγκαιρη και ακριβή ενημέρωση, θεωρούσαν ως κλειδί την «άμυνα από τις 3.150 μονάδες» και υψηλότερα για τον Γ.Δ. (δες σχετική αναφορά) και γύρω στις 13:54 χθες, όταν η αγορά «βούλιαζε» προς τις 3.100 μονάδες, οι ίδιες πηγές επέμεναν πως θα καταβάλλονταν «μία προσπάθεια ανάσχεσης της έκτασης που έπαιρνε εκ νέου η διόρθωση… προσπάθεια που θα έπρεπε να σχετιστεί με τη διαμόρφωση των Συμβολαίων του S&P 500 και τα αποτελέσματα της οποίας θα έπρεπε να περιμένουμε μέσα στην επόμενη ώρα» (δες σχετική αναφορά).

Οι ίδιες πηγές, που ξεκαθαρίζουν, πως η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει εμφανώς πτωτική για βασικούς δείκτες και μετοχές, αλλά εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση, η διαμόρφωση διπλού χαμηλού στις 3.107-3.108 μονάδες αποτελεί ισχυρή περιοχή στήριξης.

Θεωρούν πως μετά την αντίδραση στις 3.150 μονάδες, ανοίγει ο δρόμος για μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση (και τίποτα περισσότερο) που όμως, μπορεί να φέρει την αγορά υψηλότερα.

Ποντάρουν στην ανοδική εκτόνωση βασικών δεικτών, μετοχών, με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσουν ανάλογα τα νέα από τη Wall, σήμερα – αύριο.

Σε αυτό το στοίχημα ποντάρουν για ενδεχόμενη αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 3.280 μονάδες, του FTSE στις 1.760-1.770 μονάδες, με συνακόλουθη ανάλογη κίνηση μετοχών – κλειδιών της τάσης.

Σημειώνουν πως η Εθνική με χθεσινό νέο χαμηλό στα 24,88 ευρώ χρωστά μία αντίδραση καταρχήν προς τα 25,78 ευρώ (χθεσινό υψηλό) και στη συνέχεια προς τα 26,30 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να σημειωθεί για μετοχές, που αποδεδειγμένα έχουν βρεθεί σε υπερ-πουλημένες περιοχές, ενώ εξαιρετικά χρήσιμο πλοηγό σε αυτή τη φάση της αγοράς θεωρούμε το σχετικό θέμα για τις «4 στις 10 μετοχές με p/bv κάτω της μονάδας» του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως σήμερα – αύριο θα βάλουν το… χέρι τους οι Αμερικανοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v