Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικός καλπασμός μέσω... Εθνικής

Από το αρχικό ανοδικό άνοιγμα καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της χθεσινής στήριξης, που επιχείρησαν μεγάλοι παίχτες. Υπερέκθεση δεικτών και μετοχών επιτρέπει το "γύρισμα" από το κόκκινο όπου κινούνται με margin.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Βάζουν το… χεράκι τους οι ξένες αγορές, παίρνει μια βαθιά ανάσα και η ελληνική.

Με ξεκάθαρα ανοδική διάθεση, από την πρώτη κιόλας που δόθηκε στο σύστημα και όλως συμπτωματικώς αφορούσε στην εισηγμένη- σηματωρό και μεγαλύτερο παίχτη της αγοράς, την Εθνική.

Η μετοχή της Εθνικής, με χθεσινό κλείσιμο στα 25,3 ευρώ «ανοίγει» στα 26,32 και αντιδρά μέσα σε 40-45 λεπτά προς τα 26,72 ευρώ, δηλαδή 5,6% υψηλότερα.

Ανάλογη διαμόρφωση ανοίγματος έγινε και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα κυριότερα βαριά χαρτιά του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με την κίνηση αυτή ανοδικοί παίχτες εξασφαλίζουν από την αρχή της συνεδρίασης το κόστος της χθεσινής στήριξης, ουσιαστικά ανάσυρσης της αγοράς από τον πυθμένα των 3.100 μονάδων.

Διασφαλίζοντας καταρχήν το κόστος αντίδρασης, έχουν την ευχέρεια με επίσης χαμηλό κόστος μόχλευσης να εκθέσουν ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης από 4 έως και 6% υψηλότερα.

Απόλυτα λογική και αναμενόμενη η αντίδραση, μετά την υπερπίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων και την υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών σε ακραία υπερπουλημένες μετοχές.

Για να μην παρεξηγούμεθα, επαναλαμβάνουμε πως οι συγκεκριμένες πηγές ξεκαθάριζαν από χθες πως πρόκειται για… μάχες που αφορούσαν στη βραχυπρόθεσμη (αυστηρά και μόνο) τάση βασικών δεικτών, μετοχών.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο μέχρις ότου υπάρξουν επαρκέστερες ενδείξεις από την αμερικανική αγορά, δηλαδή από αύριο αργά το μεσημέρι.

Ήταν όμως, επιβεβλημένη η χθεσινή ενδο-συνεδριακή αντίδραση, η συνέχεια της έκθεσης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς δίνει ανάσες σε πολλούς κωδικούς, οι οποίοι κινούνται με περιθώριο δανεισμού.

Είναι θετικό πως λογαριασμοί που κινούνται με margin, «γυρίζουν στα λεφτά τους», δίνοντας την ευχέρεια σε ισχυρούς παίχτες να προχωρήσουν ακόμη υψηλότερα.

Από τον 20άρη, η Alpha Bank φτάνει τα 17,82 ευρώ, η Eurobank τα 14,22 ευρώ, η ΜΡΒ τα 4,16, ο Μυτιληναίος τα 7,76, η Coca Cola τα 16,02, η Intralot τα 9,10 ευρώ.

Μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης, ανοδικά διαμορφώνονταν η τιμή για 150-160 μετοχές, αρκετές και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται η Χαλκόρ στα 1,72 ευρώ, η Inform Lykos στα 3,22 ευρώ, η Μηχανική στα 3,14 ευρώ, η Info Quest στα 1,74 ευρώ, η ΕΒΖ στα 2,5 ευρώ, αλλά και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v