Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αλλαγή σελίδας και τα ρίσκα στη Σοφοκλέους

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο ταμπλό. Οι πέντε κατηγορίες μετοχών που εστιάζουν οι ξένοι. Οι προϋποθέσεις για... βιώσιμη άνοδο και τα ζητούμενα για οικονομία και Χρηματιστήριο. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

H αλλαγή σελίδας και τα ρίσκα στη Σοφοκλέους
«Aλλαγή σελίδας» και είσοδο του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, βλέπουν πλέον οι αισιόδοξοι επενδυτές.

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών το πρώτο οκτάμηνο του έτους, η θετικότερη αντιμετώπιση της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και οι υπάρχουσες προσδοκίες για σειρά βοηθημάτων που ελπίζεται να λάβουμε μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ έχουν αλλάξει το κλίμα και στο χρηματιστήριο.

Έτσι, αν και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού καναλιού διαρκείας, που φυσικά θα έχει ενδιάμεσες διακυμάνσεις και διορθώσεις.

Κοινός τόπος από τις παρουσιάσεις εισηγμένων εταιρειών σε road show που έγινε στο Λονδίνο είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί αντιμετώπισαν την ελληνική αποστολή με θετικότερη διάθεση από πέρυσι.

«Η στάση τους ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι και αυτό φαινόταν τόσο από τον τρόπο των ερωτήσεών τους, όσο και από το ενδιαφέρον που επέδειξαν για πολλές ελληνικές εταιρείες. Αυτό μας έκανε και εμάς κάπως πιο αισιόδοξους σε σχέση με το παρελθόν». Αυτό δήλωσε στέλεχος ελληνικής εταιρείας που έλαβε ενεργό μέρος στο road show, συμπληρώνοντας: «Ενώ, για παράδειγμα, άκουγα ξένους θεσμικούς να λένε πως δεν προτίθενται να αγγίξουν μετοχές που έχουν ανοιχτά ζητήματα αναχρηματοδότησης των δανείων τους, τους είδα με πόσο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παρουσίαση μιας τέτοιας εταιρείας...».

Πάντως, από τη γενικότερη στάση των ξένων, όπως παρουσιάζεται μέχρι σήμερα από τις αναλύσεις που έχουν κάνει (ποιες εταιρείες καλύπτουν, τι υποστηρίζουν γι’ αυτές) αλλά και από τη στάση τους στο ταμπλό (αγοραστές ή πωλητές και σε ποια επίπεδα), διαφαίνεται πως το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κυρίως στις παρακάτω κατηγορίες εταιρειών:

* Πρώτον, στις ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν στο ταμπλό τον αποκαλούμενο «κίνδυνο της χώρας καταγωγής τους». Έτσι, ενδεικτικά αναφέρουμε τις επιδόσεις που έχουν σημειώσει κατά το τελευταίο τρίμηνο (με βάση το κλείσιμο της 12ης/9/2012) μετοχές όπως ο Μυτιληναίος (+106%), τα Σωληνουργεία Κορίνθου (+97%), η Βιοχάλκο (63%) κ.ά.

* Δεύτερον, στις εταιρείες με ισχυρά αποτελέσματα, οι οποίες όμως έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της αναχρηματοδότησης των δανείων τους. Για παράδειγμα, το τελευταίο τρίμηνο ο ΟΤΕ έχει καταγράψει κέρδη 145%, η Folli Follie 62% κ.λπ.

* Τρίτον, στους ομίλους που λόγω αντικειμένου θα μπορούσαν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε μια ελληνική οικονομία που την επόμενη πενταετία θα μετασχηματιστεί.

* Τέταρτον, στις εταιρείες που ελέγχονται σήμερα από το κράτος και βρίσκονται στη λίστα των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι, κατά το τελευταίο τρίμηνο είχαμε +197% για τη ΔΕΗ, +68% για την ΕΥΔΑΠ, +77% για τον ΟΠΑΠ, +54% για τον ΟΛΠ, +45% για τον ΟΛΘ και την ΕΥΑΘ, +42% για την ΕΒΖ κ.λπ.

* Και πέμπτον, στις εταιρείες στις οποίες οι ξένοι θεσμικοί επιδείκνυαν ενδιαφέρον και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όπως Τέρνα Ενεργειακή (+88%), Fourlis (+76%), Jumbo (+61,6%), ΕΧΑΕ (+81,8%), Ελλάκτωρ (+106%), Σαράντης (+76%), Ελληνικά Πετρέλαια (+70%) κ.ά.

Οι ξένοι αναλυτές λοιπόν πιστεύουν ότι κάτω από προϋποθέσεις, οι μετοχές αυτές θα είναι που θα ξεκινήσουν πρώτες σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί στην πράξη το σενάριο της εκκίνησης στο Χ.Α. ενός ανοδικού καναλιού μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.
 
Εν αναμονή στις τράπεζες

Αντίθετα, επιφυλακτικότητα επικρατεί από τους ξένους απέναντι στις μετοχές του τραπεζικού τομέα παρά τα κέρδη που έγγραψαν στο ταμπλό. Οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν τελικά ότι:

1 Το θεσμικό πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης θα είναι θετικό για τον κλάδο.

2 Οι τράπεζες θα παραμείνουν κάτω από το management των ιδιωτών και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναμιχθούν και μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι έχουν κάθε συμφέρον να φέρουν κεφάλαια στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου (θα εισπράξουν σημαντικές προμήθειες).

3 Σε μια ελληνική τραπεζική αγορά που θα είναι συγκεντρωμένη σε τρεις έως τέσσερις ομίλους και με αξιοσημείωτη παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από την πλευρά της Γερμανίας.

Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν τα (σκληρότατα) κυβερνητικά μέτρα, θα περιοριστεί δραστικά η αβεβαιότητα γύρω από την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται.


Ζητούμενο πρώτο: η στήριξη των Ευρωπαίων

Αν το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό φαίνεται πως έχει επιλυθεί! Ήδη, ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος κατά σειρά μήνας που έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον ελληνικό προϋπολογισμό και μια σειρά από στοιχεία και παραδοχές, κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν θα διαφοροποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Παράγοντες της αγοράς όμως και ιδιοκτήτες υγιών επιχειρήσεων επιμένουν πως το πρόβλημα είναι άλλο. «Είμαι βέβαιος πως η χώρα θα καταφέρει να ισοσκελίσει τα δημόσια έσοδα με τις κρατικές δαπάνες, έστω και αν αυτό γίνει με έναν... ελληνικό τρόπο. Ανησυχώ ωστόσο για το κατά πόσον θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης, συμπληρώνοντας πως δε βλέπει να έρχεται η σταθεροποίηση της οικονομίας ούτε το 2012, ούτε το 2013.

Άλλωστε, υπάρχει μια γενικότερη τάση των επιχειρηματιών να θεωρούν πρώτο στόχο την ανάπτυξη και δεύτερο κατά σειρά τη βελτίωση των οικονομικών του Δημοσίου.

Χαρακτηριστική είναι η θέση άλλου προέδρου εισηγμένης εταιρείας πως «μπορεί τα νούμερα να δείχνουν βελτιωμένα, το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα να βγαίνει θετικό και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να καλύπτεται με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο όλα αυτά θα αναστραφούν γρήγορα, αν δεν πέσει νέο και πολύ χρήμα στην οικονομία».

Από πολλούς επιχειρηματίες υποστηρίζεται πως το νέο πακέτο μέτρων -άσχετα με τη μορφή που τελικά θα λάβει- θα πλήξει εντονότατα την ήδη δοκιμαζόμενη αγορά και πως αν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 δεν αρχίσουν να ανοίγουν νέες δουλειές μέσα από χρήμα που θα έρθει από το εξωτερικό, τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί.


Ζητούμενο δεύτερο: οι «αντοχές» του πολιτικού προσωπικού

Αν και μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο το ακριβές περιεχόμενο του πακέτου των νέων κυβερνητικών μέτρων των 11,5(;) δισ. ευρώ, όλα δείχνουν πως οι αντιδράσεις που θα εκφραστούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι μεγάλες.

Όσο και αν η κοινή γνώμη πιστεύει πως μεγάλο μέρος των αντιδράσεων σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ γίνεται για να διασκεδαστούν εντυπώσεις και για να περιοριστεί το πολιτικό κόστος, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι μέχρι το τέλος.

Ακόμη όμως και αν το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων περάσει από τη Βουλή χωρίς σημαντικές κοινοβουλευτικές απώλειες, οι ανάσες που θα κερδίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς μέσα σε τρεις μήνες η τρόικα φαίνεται ότι θα ζητήσει -και θα επιμείνει αυτήν τη φορά- και σε άλλα μέτρα, θεσμικού κυρίως χαρακτήρα (εργασιακά, κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.) τα οποία θα δοκιμάσουν εκ νέου την κυβερνητική συνοχή.


Ζητούμενο τρίτο: η χρηματιστηριακή ψυχολογία

H ισχυρή άνοδος που συνοδεύεται από αρκετά μεγάλο όγκο συναλλαγών σίγουρα αποτελεί θετικό οιωνό για την ελληνική αγορά μετοχών, η οποία «κοιτάζει» προς τις 800 μονάδες πλέον και έχει ήδη πετύχει αξιοσημείωτα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο.

Επίσης αυτό το οποίο έχει αξία να επισημανθεί είναι ότι αν και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών αλλά και η δυναμική που επιδεικνύουν οι μετοχές, αποτελούν δείγματα γραφής μιάς υγιούς ανοδικής κίνησης, μια αγορά που κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα παρά πολλών ετών εξακολουθεί να διακατέχεται από «τραυματισμένη ψυχολογία» με αποτέλεσμα ήσσονος σημασίας ειδήσεις και νέα να προκαλούν υπέρμετρα υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών.

Η επίδειξη δύναμης από τους αγοραστές πάντως είναι εφικτό να βελτιώσει περαιτέρω την ψυχολογία της αγοράς, αφού η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων και η υπερπήδηση της τεχνικής αντίστασης των 730 μονάδων με σημαντικό όγκο συναλλαγών βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα των μετοχών.

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές στις επερχόμενες «αναταράξεις» αφού όσο πιο απότομη είναι η ανοδική κίνηση τόσο πιο βίαιη θα είναι η αποκόμιση κερδών.


* Οι αποδόσεις μετοχών και δεικτών του ΧΑ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"


** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v