Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2011

Σφηνάκια για Εμπορική, ΕΤΕ-Fitch και Ιασώ

Σφηνάκια για Εμπορική, ΕΤΕ-Fitch και Ιασώ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τα "ατού" της πολιτικής εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της και της δυνατότητας άντλησης φθηνής, συγκριτικά, ρευστότητας από τη μητρική ρίχνει πλέον στη μάχη του ανταγωνισμού η Εμπορική.

Η θυγατρική της Credit Agricole εμφάνισε τον Μάρτιο αύξηση χορηγήσεων νέων δανείων σε ιδιώτες κατά 58% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, συνέχισε την πολιτική υψηλών προβλέψεων το α΄ τρίμηνο, διαγράφοντας δάνεια 215 εκατ. ευρώ (249 εκατ. ευρώ το Q1 του 2010).

Ο συνδυασμός νέων χορηγήσεων -με αυστηρότερα κριτήρια- και διαγραφών μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Για να επιτευχθεί, βέβαια, ο παραπάνω συνδυασμός η Credit Agricole συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη θυγατρική της.

Το α΄ τρίμηνο έδωσε άλλα 150 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Q4 του 2010) είχε καταβάλει στην Εμπορική 400 εκατ. ευρώ.

Με την προκαταβολή των 550 εκατ. ευρώ, και αφού ληφθεί υπόψη και η εγγύηση που έχει δώσει η Credit Agricole, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Εμπορικής διαμορφώθηκε στις 31/3/2011 σε επίπεδο ομίλου στο 12,07%

Η τράπεζα μείωσε δαπάνες προσωπικού και λοιπά λειτουργικά έξοδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης εξόδων προς έσοδα να διαμορφωθεί στο 67,5%, έναντι 76,4% στο α΄ τρίμηνο του 2010.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: "No news, good news". Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας για να περιγράψει την αξιολόγηση της Fitch με "Α-" των καλυμμένων ομολογιών του ομίλου.

"Η αξιολόγηση παρέμεινε στα πρότερα επίπεδα, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα", τόνισε στο euro2day.

ΙΑΣΩ: Την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιασώ που έχει στην κατοχή της η Euromedica εξετάζουν, όπως ακούμε, οι πιστώτριες τράπεζες.

Οι μετοχές του Ιασώ έχουν δοθεί στις τράπεζες από τη Euromedica ως ενέχυρο για χορηγηθέντα δάνεια. Οι τράπεζες προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός της Euromedica εξετάζουν την παραπάνω λύση, αλλά προς το παρόν δεν έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν.

Γι' αυτό και ενώ έγινε κρούση προς τους ιατρούς - μετόχους της Ιασώ για το αν είναι διατεθειμένοι να το αγοράσουν, δεν υπήρξε προς το παρόν συνέχεια.

Υ.Γ. Ομάδα ιατρών - μετόχων του Ιασώ είναι έτοιμη να αγοράσει ολόκληρο το ποσοστό της Euromedica (περί το 10%) και μάλιστα σε τιμή υψηλότερη του 1,25 ευρώ που θα προτείνει η διοίκηση ως τιμή διάθεσης για την ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v