Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 11,36% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων το 2016

Το Ενεργητικό υπέστη υψηλές απώλειες -11,36% και διαμορφώθηκε στα 6,416 δις €. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στον υψηλό όγκο εξαγορασθέντων μεριδίων, που ο ρυθμός του ανήλθε σε -12,94%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 30/12/2016

Το έτος 2016 θα το χαρακτηρίζαμε ως μία από τις δυσκολότερες χρονιές για τον Θεσμό των Α/Κ. Με μία πρώτη ματιά κάποιος θα έλεγε ότι ήταν μία καλή χρονιά, λόγω των υψηλών μέσων αποδόσεων των Α/Κ.

Πράγματι, μόνον 2 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν με αρνητικό μέσο πρόσημο, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς να είναι ιδιαίτερα θετική κατά 3,98%. Οι διαχειριστές των Α/Κ κατάφεραν σε μία χρονιά, που το κύριο στίγμα της ήταν η μεταβλητότητα, να επιτύχουν ιδιαίτερα καλές αποδόσεις. Άρα κάποιος θα ανέμενε άνοδο του συνολικού Ενεργητικού.

Δυστυχώς όμως συνέβη το ακριβώς αντίθετο: μεγάλη συρρίκνωση. Το Ενεργητικό υπέστη υψηλές απώλειες -11,36% και διαμορφώθηκε στα 6,416 δις €. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται εξ ολοκλήρου στον υψηλό όγκο εξαγορασθέντων μεριδίων, που ο ρυθμός του ανήλθε σε -12,94%. Οι δε εκροές πήραν μεγάλες διαστάσεις και άγγιξαν τα 1,052 δις. €. Οι διαχειριστές, λοιπόν, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και σε αυτόν τον μεγεθυμένο όγκο εκροών.

Σε επίπεδο αποδόσεων κερδισμένη ήταν η κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με μέση απόδοση -17,64%. Υπενθυμίζουμε ότι οι οικονομικοί αναλυτές δεν έβλεπαν με ιδιαίτερα «καλό μάτι» τις εν λόγω αγορές στην αρχή του έτους. Θα θέλαμε να σημειώσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο ότι το 2016 δεν ήταν ιδιαίτερα καλό για τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είχαν ανατροπές. Σε μέση απόδοση ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 10,17%, λόγω των υψηλών αποδόσεων του 4ου τριμήνου. Ξεχώρισαν επίσης τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 7,56% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 7,09%. Στις αναφερόμενες κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικού βοήθησε τα μέγιστα και η ισοτιμία $ vs €. Ικανοποιητικές ήταν και οι αποδόσεις των Ομολογιακών κατηγοριών ανεξαιρέτως (για ακόμη μία χρονιά).

Μέση αρνητική απόδοση κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -4,29% και τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,49%. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν θετική μέση απόδοση 0,48% και διασώθηκαν στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Ευχόμαστε το 2017 να είναι ένα δημιουργικό έτος, γεμάτο χαμόγελα και υγεία για όλο τον κόσμο. Ευχές επίσης για αλλαγή της επενδυτικής συμπεριφοράς των μεριδιούχων ως προς τον Θεσμό των Α/Κ, διότι εάν υπάρξει επανάληψη του 2016 τότε «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v