Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,05% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό σημείωσε αμελητέα υποχώρηση κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,647 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός 0,02%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 1,130 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 28/8/2017

Ξεκινώντας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, η αγορά των Α/Κ έδειξε ακριβώς όμοια εικόνα με εκείνη από τα μέσα του μήνα και έπειτα: συσσώρευση αξίας Ενεργητικού και μικρής αξίας «βασανιστικές» εκροές, παρά την συναλλακτική απουσία.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Δευτέρας, το Ενεργητικό σημείωσε αμελητέα υποχώρηση κατά -0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,647 δις €. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός 0,02%, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 1,130 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά είχε αρνητικό πρόσημο -0,23%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 έκλεισαν με απώλειες, οι 3 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Μέση θετική απόδοση σημείωσαν μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,31%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,16% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,02%. Στον αντίποδα, σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,85%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,84%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,75% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,61%. Πτωτικές μέσες αποδόσεις είχαν και οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε ομόλογα εξωτερικού, με την έντονη ανοδική κίνηση του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Από το σύνολο των κατηγοριών, μόνον σε 6 υπήρξε συναλλακτική δραστηριότητα άξια αναφοράς. Το πτωτικό ισοζύγιο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,462 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 372 χιλ €, στα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 301 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 277 χιλ. €. Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,178 εκατ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 251 χιλ. €, απλώς περιόρισαν το εύρος της αξίας των ρευστοποιήσεων.

Εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με εισροές 159 χιλ €, έναντι εκροών 128 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v