Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,49% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το Ενεργητικό υπέστη σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -0,49% και διαμορφώθηκε στα 6,614 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 29/8/2017

Η επιστροφή των γεωπολιτικών ανησυχιών στην Κορεατική χερσόνησο οδήγησαν τις διεθνείς αγορές σε σημαντικά αρνητικά ημερήσια πρόσημα απόδοσης.

Παράλληλα, ο χαμηλός συναλλακτικός τζίρος των τελευταίων ημερών στο ΧΑ, έδωσε τη θέση του σε ένταση ρευστοποιήσεων, που οδήγησε σε αισθητές απώλειες καθαρών τιμών των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας, αλλά και των Μικτών Α/Κ.

Οι δύο εν λόγω κατηγορίες κατέχουν την πρώτη (Μικτά) και δεύτερη θέση (Μετοχικά) σε μερίδιο αγοράς (σωρευτικά το 31,63% της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων), με αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά την κίνηση του Ενεργητικού προς χαμηλότερα επίπεδα. Σε συνδυασμό, με την επιστροφή των μεριδιούχων από τις διακοπές και παρατηρώντας ότι οι επενδυτικές τους διαθέσεις είναι, μάλλον, αρνητικές, η αγορά των Α/Κ κατέγραψε μία «κακή» ημέρα.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό υπέστη σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -0,49% και διαμορφώθηκε στα 6,614 εκατ. €. Από τις ημερήσιες απώλειες των 32 εκατ. περίπου €, τα 30 εκατ. οφείλονται σε πτωτικές αποδόσεις και τα υπόλοιπα 1,760 εκατ. € σε εκροές, που αντιστοιχούν σε πτώση μεριδίων -0,02%.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε σε ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο -0,54%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε ομολογιακούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν θετικές μέσες αποδόσεις (0,13% και 0,02%, αντιστοίχως). Οι υπόλοιπες 17 κατηγορίες κατέγραψαν μέση υποχώρηση καθαρών τιμών και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο απόδοσης πρωτοστάτησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,87%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,07% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,97%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων άρχισε να λαμβάνει χώρα σε αρκετές κατηγορίες, αλλά με τάσεις ρευστοποιήσεων. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάθεσης με 1,747 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 677 χιλ. € (τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν σχεδόν αμετάβλητο ισοζύγιο) και τα Μικτά Α/Κ με 563 χιλ. €.

Μικρής αξίας εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 492 χιλ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 379 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 340 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v