Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,10% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Την υψηλότερη μέση θετική απόδοση σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, όπου σε συνδυασμό με την ισχυρή ημερήσια άνοδο του € έναντι του $, έκλεισαν με 1,94%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 30/8/2017

Ανεπαίσθητη άνοδο Ενεργητικού της τάξεως του 0,10% κατέγραψε η αγορά των Α/Κ έναντι της προηγούμενης ημέρας και διαμορφώθηκε στα 6,621 εκατ. €. Η επιστροφή των μεριδιούχων από τις διακοπές τους δείχνει πράγματι να χαρακτηρίζεται από ψυχολογία ρευστοποιήσεων, καθώς η ένταση των εκροών αυξήθηκε σε 3,311 εκατ. €, με πτωτικό ρυθμό μεριδίων -0,03%.

Οι διεθνείς αγορές αγνόησαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και επέστρεψαν σε θετικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ να κινηθεί στα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα του 0,41% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ). Από τις 20 κατηγορίες, μόνον τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης κατέγραψαν μέσες απώλειες καθαρών τιμών με -0,25%. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας παρέμειναν αμετάβλητα και οι υπόλοιπες 18 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη. Την υψηλότερη μέση θετική απόδοση σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, όπου σε συνδυασμό με την ισχυρή ημερήσια άνοδο του € έναντι του $, έκλεισαν με 1,94%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,42%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,20% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,60%.

Στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών οι μεριδιούχοι κινήθηκαν με ρευστοποιήσεις μεριδίων. Σε αξία εξαγορών ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,101 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 797 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, όπου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υπέστησαν αισθητές εκροές αξίας 641 χιλ. € (τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές, μόλις, 26 χιλ. €).

Ουσιαστικά, μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων κινήθηκαν με αγορές μεριδίων αξίας 1,567 εκατ. € και απλώς περιόρισαν το μέγεθος του αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών.

Από την αρχή του έτους το πρόσημο του Ενεργητικού παραμένει σε θετικά επίπεδα, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στο 3,11%. Τα μερίδια συνεχίζουν με πτωτικό ρυθμό, που κυμαίνεται στο -2,07% και οι εκροές – αργά, αλλά βασανιστικά – αυξήθηκαν (εντός του Αυγούστου) στα 203,989 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v