Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος €9 εκατ. στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά προς «τα επάνω», σημειώνοντας πρόσημο 0,41%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 31/8/2017

Με μικρή άνοδο Ενεργητικού της τάξεως των 9 εκατ. €, έκλεισε η τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Ειδικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατέγραψε θετικό ρυθμό 0,14% και διαμορφώθηκε στα 6,630 δις €. Η αύξηση, όμως, αυτή οφείλεται για μία ακόμη φορά στις αποδόσεις, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν πτωτικά κατά -0,01% και αντιστοιχούν σε εκροές αξίας 3,246 εκατ. €. Δείχνει, πλέον, ξεκάθαρο ότι οι μεριδιούχοι επέστρεψαν με τάσεις ρευστοποιήσεων από τις διακοπές τους.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά προς «τα επάνω»¨σημειώνοντας πρόσημο 0,41%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Όλες οι κατηγορίες των Α/Κ έκλεισαν με κέρδη, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,19%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,98%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 0,90% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,81%. Το Ελληνικό χρηματιστήριο δείχνοντας για μία ακόμη συνεδρίαση να «ψάχνει κατεύθυνση», δεν ακολούθησε την διάθεση των διεθνών αγορών με αποτέλεσμα τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 33 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας να κλείσουν με μέσο πρόσημο 0,39% και 0,07%, αντιστοίχως.

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν οι κατηγορίες που σημείωσαν συμμετοχές μεριδίων, και μάλιστα ήταν «πενιχρής» αξίας. Τις αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 193 χιλ.€, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με, μόλις, 33 χιλ. € και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 19 χιλ. €.!!!.

Η υψηλότερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Βραχ. Διάρκειας με 1,973 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 683 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 172 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, είχαν σχεδόν αμετάβλητο ισοζύγιο εισροών/εκροών (οριακές ρευστοποιήσεις αξίας 13 χιλ. €).

Τα μερίδια αγοράς σε σχέση με την αξία του Ενεργητικού έχουν διαμορφωθεί πλέον ως παρακάτω: Μικτά Α/Κ 19,13% (ανοδικά), Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,48% (ανοδικά), Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,33% (ανοδικά) και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας 10,09% (πτωτικά).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v