Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,10% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η πτώση του Ενεργητικού κατά 6 περίπου εκατ. €, μεταφράζεται σε αρνητική ποσοστιαία βάση -0,10%, έναντι της προηγούμενης ημέρας.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 1/9/2017

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης εργάσιμης ημέρας του Σεπτεμβρίου ήταν η κινητικότητα των μεριδιούχων στο σύνολο των κατηγοριών των Α/Κ. Το τελικό, μάλιστα, ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά θετικό κατά 555 χιλ. €, με αποτέλεσμα να διακοπεί – σε ημερήσια βάση - ο ρυθμός των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε στο δεύτερο μισό του Αυγούστου.

Παράλληλα, τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,02%.

Καθώς, η μέση απόδοση της αγοράς ήταν αρνητική -0,13% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ), η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υποχώρησε στα 6,623 δις €. Η πτώση του Ενεργητικού κατά 6 περίπου εκατ. €, μεταφράζεται σε αρνητική ποσοστιαία βάση -0,10%, έναντι της προηγούμενης ημέρας.

Στις 20 κατηγορίες των Α/Κ, κυριάρχησαν οι πτωτικές μέσες αποδόσεις, καθώς οι 11 έκλεισαν με απώλειες, οι 8 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση μείωση των καθαρών τους τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη με -0,83%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,69% και τα 33 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,66%.

Αισθητή πίεση υπέστησαν (σχεδόν στο σύνολό τους) οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε ομολογιακούς τίτλους του εξωτερικού.

Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση απόδοση επέτυχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,38%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,23% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,14%. Αξίζει να αναφέρουμε, το θετικό πρόσημο απόδοσης 0,06% των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας, λόγω της εκ διαμέτρου συμπεριφοράς των Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους, σε όλο το τελευταίο διάστημα.

Οι κατηγορίες που, ουσιαστικά οδήγησαν στο θετικό ισοζύγιο ήταν τα Funds of Funds Μικτά και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, που σημείωσαν εισροές αξίας 2,043 και 1,185 εκατ. €, αντιστοίχως. Σε απόσταση τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με συμμετοχές αξίας 183 χιλ € (συνεχίζοντας την πρόσφατη ανοδική ροή των μεριδίων τους).

Αντίθετα, ο σημαντικότερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,813 εκατ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 463 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 126 χιλ. €. Ρευστοποιήσεις μικρής αξίας στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 96 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 49 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v