Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,29% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το Ενεργητικό σημείωσε αισθητή υποχώρηση της τάξεως του -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,604 δις €. Οι απόλυτες απώλειες αξίας περίπου 19 εκατ. € οφείλονται τόσο στις αρνητικές αποδόσεις (τα 14 εκατ. €), όσο και στην έντονη πτώση των μεριδίων κατά -0,05%, που αντιστοιχούν σε εκροές 5,354 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 4/9/2017

Ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να ξεκινά με «καλές» διαθέσεις για την αγορά των Α/Κ. Οι ρευστοποιήσεις μεριδίων και η συνεχή υποχώρηση των τελευταίων ημερών των Α/Κ που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το Ελληνικό ΧΑ, πιέζουν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Δευτέρας, το Ενεργητικό σημείωσε αισθητή υποχώρηση της τάξεως του -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,604 δις €. Οι απόλυτες απώλειες αξίας περίπου 19 εκατ. € οφείλονται τόσο στις αρνητικές αποδόσεις (τα 14 εκατ. €), όσο και στην έντονη πτώση των μεριδίων κατά -0,05%, που αντιστοιχούν σε εκροές 5,354 εκατ. €.

Ενώ στη διάρκεια του 2017, όλα έδειχναν ότι το Ενεργητικό θα «ανασάνει» έναντι των προηγούμενων ετών, η πορεία στο β’ εξάμ. τείνει να διαψεύσει τις προσδοκίες. Από την αρχή του έτους κινείται – ναι, μεν – σε θετικά επίπεδα της τάξεως του 2,85%, αλλά πολύ χαμηλότερα έναντι προ τριών περίπου μηνών, που είχε αγγίξει επίπεδα ανόδου κοντά στο 9%. Στο β΄ εξαμ. οι ρευστοποιήσεις είναι αδιάκοπτες, τα μερίδια κινούνται πλέον με αρνητικό ρυθμό -2,11% και οι εκροές είναι έντονες, στα 212,035 εκατ. €

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης η αγορά κατέγραψε μικρές απώλειες -0,16%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 11 έκλεισαν με ζημιές, οι 8 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Πρωταγωνιστές μέσης αρνητικής απόδοσης τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,09%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,01% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,38%. Τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,17% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,07%, ξεχώρισαν σε θετική μέση απόδοση. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν τη διαφοροποίηση τους ως προς τις αποδόσεις (0,06%) έναντι των Μετοχικών.

Παρά το γεγονός ότι το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν υψηλό, οφείλεται μόνον σε μία κατηγορία: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 6,142 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 319 χιλ. €. Μικρής αξίας εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 681 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 673 χιλ. €.

Εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας αξίας 94 χιλ. €, έναντι εκροών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 76 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v