Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος του Ενεργητικού στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Τρίτη

Η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης κατέγραψε μικρή άνοδο Ενεργητικού 0,10% και διαμορφώθηκε στα 6,611 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 5/9/2017

Οι τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες του Σεπτεμβρίου επεφύλασσαν για το Ενεργητικό των Α/Κ δύο ημέρες πτωτικής κίνησης (με απώλειες 6 εκατ. € την 1η Σεπ. και 19 εκατ. στις 4 Σεπ.) και μίας ανοδικής, της χθεσινής ημέρας κατά 6 εκατ. €. Η μείωση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 20 εκατ. € σε σχέση με το τέλος του Αυγούστου οφείλεται τόσο σε πτωτικές αποδόσεις – με κύριες αυτές των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας -, όσο και σε ρευστοποιήσεις αξίας 6,218 εκατ. €, που έχουν λάβει χώρα ήδη εντός του μήνα που διανύουμε.

Κυρίαρχα δε χαρακτηριστικά αυτών των ημερών είναι για τις διεθνείς αγορές οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα «σύννεφα» μιας τυχόν σημαντικής διόρθωσης, ενώ για την Ελληνική αγορά το ξεκίνημα της «περιπέτειας» της 3ης αξιολόγησης και οι απόψεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες.

Πορευόμενη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τρίτης με τα παραπάνω, κατέγραψε μικρή άνοδο Ενεργητικού 0,10% και διαμορφώθηκε στα 6,611 δις €. Τα μερίδια συνέχισαν την φθίνουσα πορεία τους με νέα πτώση -0,01%, που αντιστοιχεί σε μικρές εκροές αξίας 1,419 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο ήταν οριακά θετικό 0,02%. Από τις 20 κατηγορίες, 13 έκλεισαν με κέρδη, 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,44%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,43% και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,24%, είχαν την υψηλότερη μέση άνοδο. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες μέσες απώλειες κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,80%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,60% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,30%.

Συναλλακτικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν μικρής αξίας. Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ουσιαστικά οφείλεται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, λόγω ρευστοποιήσεων 1,253 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 336 χιλ. € (η νευρικότητα του ΧΑ έχει ήδη μεταφερθεί και στους μεριδιούχους) και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 336 χιλ. €.

Μικρής αξίας εισροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 428 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 198 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v