Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Οι απώλειες της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλονται κατ’ αποκλειστικό λόγο στις ρευστοποιήσεις: παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν θετικός 0,01%, τελικά σημειώθηκαν εκροές αξίας 1,804 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 6/9/2017

Οριακές διακυμάνσεις κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης, καθώς η υποχώρηση του Ενεργητικού ήταν αμελητέα κατά -0,02% σε ποσοστιαία μεταβολή και κατά 1 εκατ. €, σε απόλυτη μεταβολή. Οι απώλειες της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλονται κατ’ αποκλειστικό λόγο στις ρευστοποιήσεις: παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν θετικός 0,01%, τελικά σημειώθηκαν εκροές αξίας 1,804 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ανεπαίσθητα πτωτική -0,05%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με απώλειες, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη με -0,48%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0.28% και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,23%. Αντιθέτως, την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,34%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,23% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,07%.

Ακόμη μία ημέρα το ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε σε αρνητικά επίπεδα. Κύριοι εκφραστές των ρευστοποιήσεων ήταν και πάλι τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,272 εκατ. €. Η εν λόγω κατηγορία συνεχίζει τον έντονο πτωτικό ρυθμό των μεριδίων της και ο οποίος δεν ενδέχεται να αλλάξει, εκτός αν συμβούν τυχόν απρόοπτες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ακολούθησαν σε εκροές τα Μικτά Α/Κ με 721 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 333 χιλ. €.

Στον αντίποδα, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης προσέλκυσαν την μεγαλύτερη αξία συμμετοχών με 631 χιλ. €. Δεύτερη κατηγορία σε εισροές, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 604 χιλ €, (συνεχίζοντας την εκ διαμέτρου πορεία τους στην προτίμηση των μεριδιούχων έναντι των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας, που είχαν μικρές εκροές 75 χιλ. €). Εισροές, επίσης, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 526 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v