Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,01% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Οι δύο «συνήθεις ύποπτες» κατηγορίες της φετινής χρονιάς, δηλ. τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, έκλεισαν με εκροές αξίας 2,354 εκατ. € και 511 χιλ. €, αντιστοίχως.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 7/9/2017

Εξαιρετικά «άνευρη» ήταν η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Οι δε αποδόσεις – θετικές ή αρνητικές – κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος με αποτέλεσμα η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τις επενδυτικές διαθέσεις των μεριδιούχων. Οι τελευταίες ήταν για ακόμη μία ημέρα αρνητικές και ως εκ τούτου κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις, που σε αξία ανήλθαν στα 1,948 εκατ. € (παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεριδίων ήταν ανοδικός κατά 0,03%).

Η επίδραση των παραπάνω ήταν το Ενεργητικό να καταγράψει ανεπαίσθητες απώλειες -0,01% (σε απόλυτο νούμερο περίπου 500 χιλ. €) και να διαμορφωθεί στα 6,609 δις €.

Η μέση απόδοση της αγοράς σημείωσε οριακή θετική μεταβολή 0,02%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν οι μέσες αποδόσεις κινήθηκαν εντός των ορίων: -0,32% έως και 0,29%. Οι 20 κατηγορίες κινήθηκαν μικτά, εκ των οποίων οι 10 με κέρδη, οι 9 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,29% τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών, με το ίδιο πρόσημο 0,18%. Στον αντίποδα, τις εντονότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,32% και τα Funds of Funds Μετοχικά, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, με -0,08%.

Οι δύο «συνήθεις ύποπτες» κατηγορίες της φετινής χρονιάς, δηλ. τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, έκλεισαν με εκροές αξίας 2,354 εκατ. € και 511 χιλ. €, αντιστοίχως. Δυστυχώς οι παλινδρομήσεις του ΧΑ έχουν εντείνει την νευρικότητα των μεριδιούχων, με αποτέλεσμα κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα να καταγράφουν ρευστοποιήσεις. Εκροές, λοιπόν, στα Μικτά Α/Κ με 658 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 511 χιλ. € (η περισσότερο «επίπεδη» πορεία των Ελληνικών ομολόγων βοηθά και την ανάλογη κατηγορία, που είχε και πάλι μικρές εισροές 57 χιλ. €).

Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων προσέλκυσαν συμμετοχές αξίας 1,169 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά 752 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή 250 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v