Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 6,6 δισ. ευρώ το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη απώλειες της τάξεως του -0,21% και διαμορφώθηκε στα 6,595 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 8/9/2017

Η νευρικότητα του ΧΑ και η υποχώρησή του προς τα επίπεδα των 800 μονάδων, σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία επένδυσης των μεριδιούχων, οδήγησαν τελικά σε υποχώρηση του Ενεργητικού των Α/Κ κάτω από τα «ψυχολογικά» επίπεδα των 6,6 δις €.

Αναλυτικότερα στη διάρκεια της Παρασκευής, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη απώλειες της τάξεως του -0,21% και διαμορφώθηκε στα 6,595 εκατ. €. Οι απόλυτες απώλειες ανήλθαν σε 14 εκατ. € και οφείλονται σχεδόν στο σύνολό τους στις αρνητικές αποδόσεις, καθώς οι εκροές ήταν αμελητέες, μόλις 719 χιλ. € (παρά το γεγονός της αισθητής ανόδου των μεριδίων 0,05%).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το σύνολο της αγοράς έκλεισε επίσης πτωτικά -0,27%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, μόνον 3 κατέγραψαν κέρδη, μία παρέμεινε αμετάβλητη και οι υπόλοιπες 16 σημείωσαν ζημιές. Με μέση άνοδο καθαρών τιμών 0,15% κινήθηκαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης, όπως και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών.

Στον αντίποδα, το υψηλότερο αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,01%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,98%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με το ίδιο πρόσημο -0,58%.

Μικτά κινήθηκαν οι μεριδιούχοι ως προς τις αγοροπωλησίες τους, με αποτέλεσμα το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να είναι ιδιαίτερα χαμηλής αξίας. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,755 εκατ. €, τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 398 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 247 χιλ. €.

Την μεγαλύτερη αξία συμμετοχών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,811 εκατ. €, Funds of Funds Μικτά με 643 χιλ. € και τα Σύνθετα Absolute Return με 276 χιλ. €. Εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 258 χιλ. €, τα οποία συνεχίζουν την θετική τους συμπεριφορά έναντι των Μετοχικών, που είχαν αμετάβλητο ισοζύγιο.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v