Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,24% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων με μικρή άνοδο της τάξεως του 0,24%, διαμορφώθηκε στα 6,611 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου  (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 11/9/2017

Οι υψηλές αποδόσεις στο σύνολο σχεδόν των Α/Κ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οδήγησαν σε ολική επαναφορά του Ενεργητικού άνω του «ψυχολογικού» επίπεδου των 6,5 δις €. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων με μικρή άνοδο της τάξεως του 0,24%, διαμορφώθηκε στα 6,611 δις €. Ως προς το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήμασταν και πάλι στο «ίδιο έργο θεατές», καθώς παρά την άνοδο των μεριδίων κατά 0,04%, κυριάρχησε η αξία των ρευστοποιήσεων, που ανήλθε στα 1,182 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε σε ιδιαίτερα θετικά επίπεδα, 0,42%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με άνοδο και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Οριακές απώλειες μέσης απόδοσης -0,09% κατέγραψε μόνον το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών. Αντιθέτως, πρωταθλητές μέσης ημερήσιας ανόδου καθαρών τιμών ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,34%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,15%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,07% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,05%.

Αν και το τελικό ισοζύγιο ήταν αρνητικό, οι μεριδιούχοι είχαν θετική διάθεση επένδυσης, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες είχαν εισροές. Η αξία των συμμετοχών, όμως, δεν μπόρεσε να ισοσκελίσει τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,474 εκατ. €, στα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 251 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Χωρών με 187 χιλ. €. Τις μεγαλύτερες εισροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,033 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 495 χιλ €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 481 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 270 χιλ. €.

Συμμετοχές αξίας 261 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που συνεχίζουν τη δειλή προσέλκυση των μεριδιούχων (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν θετικό ισοζύγιο, μόλις 36 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

                                       

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v