Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,21% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, διαμόρφωσαν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,624 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 12/9/2017

Με αρωγό αποκλειστικά και μόνον τις αποδόσεις το Ενεργητικό συνεχίζει την παλινδρόμησή του μεταξύ των 6,600 και 6,650 δις €, τουλάχιστον για διάστημα ενός μηνός. Παράλληλα, την ίδια περίοδο οι μεριδιούχοι προβαίνουν καθημερινά σε εξαγορές – είτε αμελητέας αξίας, είτε πιο έντονες.

Ομοίως και στη διάρκεια της Τρίτης, το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ (και ειδικότερα εκείνων που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικού τίτλους), διαμόρφωσαν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,624 δις €, σημειώνοντας σε ποσοστό άνοδο 0,21% και σε απόλυτα νούμερα 14 εκατ. €. Παρά το γεγονός ότι η μεταβολή των μεριδίων ήταν μηδενική, οι εκροές ήταν αισθητής αξίας 3,014 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε στο 0,29%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από το σύνολο των κατηγοριών μόνον 2 σημείωσαν μέση αρνητική απόδοση – το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,11% και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με -0,01% –, ενώ μία παρέμεινε αμετάβλητη. Από τις υπόλοιπες 17 κατηγορίες με μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,06%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,84% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,69%.

Η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα αντίδρασης του ΧΑ από τα επίπεδα των 800 μονάδων, είχε ως αποτέλεσμα τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας να κλείσουν με 0,64% και 0,51%, αντιστοίχως. Τα Ομολογιακά Α/Κ συνέχισαν με θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης 0,24% (όπως και σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών).

Το τελικό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις ρευστοποιήσεις μεριδίων που έλαβαν χώρα στις περισσότερες κατηγορίες. Οι δε εισροές ήταν ελάχιστης αξίας και ενδεικτικά αναφέρουμε αυτές των Σύνθετων Α/Κ Absolute Return m με 98 χιλ. € και των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας με 94 χιλ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές 101 χιλ. €). Μάλιστα, ούτε καν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων δεν είχαν συμμετοχές, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα.

Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,698 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 408 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 242 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v