Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,08% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά κινήθηκε οριακά «προς τα κάτω» -0,08%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 13/9/2017

Με ανεπαίσθητες απώλειες Ενεργητικού κατά -0,08% έκλεισε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,619 δις €.

Τα σημαντικότερα, όμως, μηνύματα της ημέρας είναι η ανυπαρξία της δυναμικής στους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους και η ένταση των ρευστοποιήσεων. Πράγματι, η χθεσινή υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,01%, αντιστοιχεί σε αισθητές εκροές αξίας 4,133 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά κινήθηκε οριακά «προς τα κάτω» -0,08%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν πτωτικά, οι 7 με οριακά κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις εντονότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,68%, τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,34% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,31%. Σε μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,29%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,24% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,15%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο, σχεδόν των κατηγοριών. Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ουσιαστικά οφείλεται στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, στα οποία έλαβαν χώρα ρευστοποιήσεις αξίας 5,483 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 508 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 294 χιλ. €.

Ειδικότερα, ως προς τα Μετοχικά Α/Κ, αν τις εκροές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες τις παραλληλίσουμε με την απουσία ενδιαφέροντος το προηγούμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα εκ μέρους των ξένων για το ΧΑ, σε συνδυασμό με το rotation σε συγκεκριμένους τίτλους, αλλά και την τεχνική πλάγια κίνηση του ΓΔ, τότε είναι αρκετά πιθανό να ξαναδοκιμαστούν τα επίπεδα του δείκτη κάτω των 800 μονάδων (με τις ανάλογες, βέβαια, επιπτώσεις όχι μόνον στο Ενεργητικό, αλλά και εν γένει την αγορά των Α/Κ).

Στον αντίποδα, την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,760 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 646 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 213 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v