Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,42% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά των Α/Κ ναι μέν κινήθηκε με οριακά πτωτικό πρόσημο-0,06%, η εικόνα δε των περισσότερων κατηγοριών ήταν θετική.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 14/9/2017

Ο Σεπτέμβριος στατιστικά αποδεικνύεται ως ένας μήνας «φόβητρο» για τις μετοχικές αγορές.

Μέχρι τώρα, αυτό δεν συμβαίνει στις διεθνείς αγορές – τουναντίον μάλιστα ορισμένες εξ αυτών συνεχίζουν τα ρεκόρ. Για την Ελληνική, όμως, μετοχική αγορά, τα πράγματα είναι αντίστροφα, με αποτέλεσμα να χαθεί το ψυχολογικό όριο του ΓΔ του ΧΑ (οι 800 μονάδες – για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας).

Ως φυσικό επακόλουθο η υποχώρηση αυτή διαχέεται και στην αγορά των Α/Κ, μέσω των ανάλογων κατηγοριών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις, οι οποίες αυξάνονται από μέρα σε μέρα, διαμόρφωσαν εχθές το Ενεργητικό των Α/Κ στα 6,591 δις € (ομοίως για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,6 δις €), σημειώνοντας έντονη υποχώρηση -0,42%. Παράλληλα τα μερίδια κινήθηκαν με αισθητή πτώση -0,42% και αντιστοιχούν σε σημαντικές εκροές αξίας 5,924 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά των Α/Κ ναι μέν κινήθηκε με οριακά πτωτικό πρόσημο-0,06%, η εικόνα δε των περισσότερων κατηγοριών ήταν θετική. Αυτό ακριβώς είναι που μπορεί να πετύχει η αγορά των Α/Κ στο σύνολό της: την διασπορά ενός χαρτοφυλακίου. Αναλυτικότερα, από τις 20 κατηγορίες, μόνο 5 κινήθηκαν με απώλειες, οι 14 έκλεισαν με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Έντονα μέσο αρνητικό πρόσημο για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη και τα 33 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,39% και -2,09%, αντιστοίχως. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με -0,49%. Αντιθέτως, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν την «ήρεμη» θετική τους πορεία των τελευταίων 10 τουλάχιστον ημερών (ημερήσια θετική μέση απόδοση 0,15%). Σε μέσο ανοδικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,83%, τα Μετοχικά Διεθνή με 0,49% και τα Funds of Funds Μικτά με 0,40%.

Κινητικότητα υπήρξε σε όλες τις κατηγορίες, με κυρίαρχη όμως την σκέψη των ρευστοποιήσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισροές υπήρξαν μόνον σε 3 κατηγορίες: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 965 χιλ €, στα Funds of Funds Μικτά με 477 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με, μόλις, 18 χιλ. €. Υψηλές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας αξίας 5,219 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 578 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 378 χιλ. €).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v