Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,42% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Με έντονη πτώση της τάξεως του -0,42%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,533 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 18/9/2017

Το αρνητικό πρόσημο απόδοσης στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε χαμηλότερα επίπεδα. Εχθές, μάλιστα, κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, «σπάζοντας» ένα σερί συνεχόμενων θετικών αποδόσεων, τουλάχιστον στη διάρκεια του τελευταίου 20ήμερου.

Πιο συγκεκριμένα, με έντονη πτώση της τάξεως του -0,42%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,533 δις €. Αν και ο ρυθμός μεριδίων ήταν θετικός κατά 0,03%, η αγορά κατέγραψε για ακόμη μία ημέρα εκροές αξίας 1,814 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, παρά το γεγονός ότι το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό κατά -0,18%, οι περισσότερες κατηγορίες έκλεισαν με μικρά κέρδη. Αναλυτικότερα, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν ανοδικά, οι 7 πτωτικά και δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,33%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,32% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,21%. Στον αντίποδα, υψηλές μέσες απώλειες για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,09%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,56% και τα Μικτά Α/Κ με -0,60%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Ενώ το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό, θα λέγαμε ότι κυριάρχησε μικτή ψυχολογία επένδυσης. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας συνεχίζοντας την πτωτική ροή των μεριδίων τους, σημείωσαν εκροές αξίας 3,450 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 520 χιλ. € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 352 χιλ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας παραμένουν σε τροχιά ρευστοποιήσεων, με χθεσινή αξία εκροών 340 χιλ.€.

Την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,082 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 888 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 610 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 518 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v