Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχνές απώλειες στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

H αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,527 δις €, σημειώνοντας ισχνές απώλειες της τάξεως του -0,09%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 20/9/2017

Ο βαθμός έντασης της πτώσης του Ενεργητικού της αγοράς των Α/Κ υποχώρησε στη διάρκεια της Τετάρτης, τόσο λόγω των μικρών αρνητικών αποδόσεων στους Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους, όσο και του οριακού μεγέθους των ρευστοποιήσεων.

Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,527 δις €, σημειώνοντας ισχνές απώλειες της τάξεως του -0,09%. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεριδίων παρέμεινε αμετάβλητος, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ανεπαίσθητα αρνητικό κατά 711 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά σημείωσε επίσης οριακό πτωτικό πρόσημο -0,06%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με ζημιές, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,29%, τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,27% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,24%. Αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης σημείωσαν όλες οι κατηγορίες Ομολογιακών Α/Κ, ανεξαιρέτως. Το υψηλότερο μέσο θετικό πρόσημο κατέγραψαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,33%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,19% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,06%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Οι ρευστοποιήσεις των 2,928 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, σχεδόν αντισταθμίστηκαν από τις συμμετοχές στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 2,605 εκατ. €.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 230 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 187 χιλ. €, ενώ σε εισροές τα Funds of Funds Μετοχικά και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή - από 180 χιλ. € η κάθε κατηγορία έκαστη.
Οριακές εκροές αξίας 54 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με αντίθεση τις ανεπαίσθητες εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας αξίας 15 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v