Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Μπαράζ οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και επενδύσεις παγίων αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκιών. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Την εικόνα της επιβράδυνσης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων βρέθηκε σε χαμηλό 13 ετών, δίνοντας τροφή στα σενάρια για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις παγίων – που θεωρείται βασικός μοχλός ανάπτυξης στην Κίνα – αυξήθηκαν κατά 15,9% τους πρώτους 10 μήνες του έτους σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από το Δεκέμβριο του 2001.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης είναι υψηλότερος από το 6,9% του Σεπτεμβρίου, αλλά χαμηλότερος του 8% που περίμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με το χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2006. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 11,5% τον ίδιο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν οριακά υψηλότερη ενίσχυση κατά 11,6%. 

"Τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν τις πτωτικές πιέσεις στην οικονομία. Θα ενθαρρύνουν την απόφαση για νέα νομισματική χαλάρωση" αναφέρει ο Dariusz Kowalczyk της Credit Agricole. Σημειώνεται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ από την χρηματοοικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v