Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στα ασιατικά χρηματιστήρια

Άνοδος με δυσκολίες και επιφυλάξεις στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να μην έχουν πειστεί ακόμα για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Έντονες διακυμάνσεις στη Σαγκάη.

Μετά από πολλές εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η χθεσινή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, ή να σταματήσει την κατάρρευση των μετοχών, τα ασιατικά χρηματιστήρια καταφέρνουν τελικά να κινηθούν σε θετικό πεδίο.

Στην Κίνα έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε οι δείκτες να βρεθούν στο «πράσινο», όμως τα κύματα πωλήσεων τους οδηγούσαν γρήγορα και πάλι σε αρνητικό έδαφος, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι το Πεκίνο και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να στηρίξουν οικονομία και αγορά. 

Η πορεία των κινεζικών χρηματιστηρίων σήμερα μόνο ως «τρενάκι του τρόμου» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς από απώλειες περίπου 3% έφτασαν να ενισχύονται κατά 3,7%, λίγο αργότερα εξάλειψαν προς στιγμήν και πάλι όλα τους τα κέρδη, για να επιστρέψουν και πάλι σε θετικό πεδίο.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της DBS Bank, Lim Say Boon, η αρχική αδιαφορία των αγορών για τη μείωση των κινεζικών επιτοκίων είναι κατανοητή, καθώς αυτή η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα έχει μικρή επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. «Αυτό που περιμένει η αγορά είναι το 'μεγάλο μπαζούκα' των κρατικών δαπανών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, η ANZ Bank σημειώνει πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απλώς προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς παρά το ότι από τον Νοέμβριο έχει μειώσει τα επιτόκιά της τέσσερις φορές, ο PPI διατηρεί αυξημένο το πραγματικό κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 3,2% στις 18.376,83 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,25% κινείται ο δείκτης Hang Seng στις 21.455 μονάδες, κατά 2,57% ο δείκτης Kospi στις 1.894 μονάδες, κατά 0,68% ο δείκτης ASX της Αυστραλίας.

Πολλές και εντονότατες οι διακυμάνσεις στη Σαγκάη: απώλειες 3%, μετά κέρδη 3,7%, μετά πάλι απώλειες έως 0,5% και τώρα ενίσχυση γύρω στο 0,8%. Πιο σταθερή η εικόνα στη Σενζέν, που ενισχύεται κατά 1,23% στις 3.080 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v