Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γιο-γιο» οι ασιατικές αγορές

Δύσκολη συνεδρίαση στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να μην έχουν πειστεί ακόμα για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας. Έντονες διακυμάνσεις στη Σαγκάη. Παρέμβαση κινεζικού χρηματιστηρίου για περιορισμό των κερδοσκοπικών κινήσεων στα futures.

Με πολλές και έντονες εναλλαγές προσήμων κύλησαν οι συνεδριάσεις στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου τελικά μόνο το Τόκιο και η Κορέα κατάφεραν να κρατήσουν τα κέρδη τους.

Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η χθεσινή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, ή να σταματήσει την κατάρρευση των μετοχών.

Στην Κίνα έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε οι δείκτες να βρεθούν στο «πράσινο», όμως τα κύματα πωλήσεων τους οδηγούσαν γρήγορα και πάλι σε αρνητικό έδαφος, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι το Πεκίνο και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να στηρίξουν οικονομία και αγορά.

Η πορεία των κινεζικών χρηματιστηρίων σήμερα μόνο ως «τρενάκι του τρόμου» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς από απώλειες περίπου 3% έφτασαν να ενισχύονται κατά 3,7%, λίγο αργότερα εξάλειψαν προς στιγμήν όλα τους τα κέρδη, για να επιστρέψουν και πάλι σε θετικό πεδίο, αλλά να κλείσουν τελικά με απώλειες. Πάντως ακριβώς λόγω των χθεσινών κινήσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, οι απώλειες ήταν περιορισμένες.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της DBS Bank, Lim Say Boon, η αρχική αδιαφορία των αγορών για τη μείωση των κινεζικών επιτοκίων είναι κατανοητή, καθώς αυτή η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας θα έχει μικρή επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. «Αυτό που περιμένει η αγορά είναι το 'μεγάλο μπαζούκα' των κρατικών δαπανών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, η ANZ Bank σημειώνει πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απλώς προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς παρά το ότι από τον Νοέμβριο έχει μειώσει τα επιτόκιά της τέσσερις φορές, ο PPI διατηρεί αυξημένο το πραγματικό κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 3,2% στις 18.376,83 μονάδες,, υψηλότερα κατά 2,57% ο δείκτης Kospi στις 1.894 μονάδες, και κατά 0,68% ο δείκτης ASX της Αυστραλίας.

Πολλές και εντονότατες οι διακυμάνσεις στη Σαγκάη: απώλειες 3%, μετά κέρδη 3,7%, μετά πάλι απώλειες έως 0,5%, λίγο αργότερα ενίσχυση γύρω στο 0,8% και τελικά ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 1,3% στις 2.826 μονάδες. Ούτε ο δείκτης της Σενζέν όμως κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη του, καθώς έκλεισε τελικά χαμηλότερα κατά 0,57% στις 3.025 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το Financial Futures Exchange της Κίνας ανακοίνωσε την αύξηση των απαιτήσεων για τα margins στα futures των δεικτών μετοχών, λόγω της «κατάστασης στην αγορά», σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις στα futures, τα οποία για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις έκαναν limit down. Παράλληλα, το χρηματιστήριο ανακοίνωσε νέα τέλη συναλλαγών και περιορισμούς στις ημερήσιες ανοικτές θέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v