Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στο Ιταλικό χρηματιστήριο

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο ιταλικό χρηματιστήριο μετά από δημοσιεύματα ότι θα προκηρυχθούν εκλογές στις 4 Μαρτίου. Οριακή πτώση για τον FTSE 100 του Λονδίνου. Στο επίκεντρο η Fed. Ενισχύεται το ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια και τις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία.

Οι επενδυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει την τρίτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017. Επιπλέον οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερα βαρύτητα στα σχόλια της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στις επιπτώσεις από την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στο μεταξύ, η Ιταλία κατέληξε στην 4η Μαρτίου 2018 ως την ημερομηνία διενέργειας των γενικών εκλογών, που αποτελούν και την επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου. Το ιταλικό χρηματιστήριο «βούλιαξε» 1,44%.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες για να καλύψουν διαφορετικές πτυχές της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εισαγάγουμε περαιτέρω νομοθεσία όπου χρειάζεται».

Στο εταιρικό μέτωπο, η EasyJet έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη για την αγορά τμημάτων τηςAir Berlin, σε αντίθεση με την γερμανική Lufthansa, η οποία προσπαθεί να πείσει τους ρυθμιστικούς φορείς για τη δική της προσφορά για τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού της Air Berlin.

Παράλληλα καλά αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοίνωσε η μητρική του Zara, Inditex. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 6% στα 2,34 δις. ευρώ και οι πωλήσεις αυξήθηκαν 10% στα 17,96 δισ. ευρώ.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 390 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 7.496 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 13.125 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 5.399 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 10.260 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 22.400 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 56,74 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1761 από 1,1743 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v