Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες 9% για τη Mothercare. Κέρδη 4,2% για την Air France-KLM. Το δυνατό ευρώ έριξε τις γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο. Στο προσκήνιο η παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εμπόριο και τις αντιδράσεις στην παραίτηση του βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα», υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Εμπόριο: Ο πόλεμος και τα στοιχεία 

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η γαλλική κυβέρνηση τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναμένουν μία ισχυρή και ενιαία αντίδραση από την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων δασμών. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Αν αύριο κάνουν αυξήσεις στους δασμούς, για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αντίδραση μας πρέπει να είναι ενιαία και ισχυρή για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη δύναμη», είπε ο Λεμέρ, την ώρα που η Γερμανία σημείωσε ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι γερμανικές εξαγωγές κινήθηκαν 1,3% χαμηλότερα τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Αιτία, το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι εισαγωγές εν τω μεταξύ ενισχύθηκαν 0,8% επίσης σε ετήσια μέτρηση.

Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος σε πέντε μήνες πτώσης, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Sentix. Η εταιρεία τονίζει πάντως ότι το φάντασμα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενδέχεται να ρίξει ξανά το κλίμα.

Εταιρικά νέα

Στο εταιρικό μέτωπο, η Air France-KLM είχε μεγαλύτερη επιβατική κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η μετοχή της κερδίζει 4,2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο όμιλος συνολικά  - Air France KLM, Hop! καιTransavia – είχε 9,3 εκατ. επιβάτες τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 3,7%, σε σχέση με πέρυσι.

Την κατηφόρα πήρε η μετοχή της Mothercare με βαριές απώλειες 9%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει περισσότερα καταστήματα από τα αναμενόμενα, υπογραμμίζοντας τις «προκλητικές» συνθήκες στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan παραδέχθηκε σήμερα, πως τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία είχαν χρησιμοποιήσει ακατάλληλες μεθόδους ελέγχου της ρύπανσης και της οικονομίας καυσίμου των οχημάτων. Η μετοχή της Renault χάνει 2%, υπό το βάρος της υπόθεσης.

Η εικόνα στις αγορές

Υπό το παραπάνω κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύεται 0,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC ανοδικά κατά 0,7%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,6%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης κατά 0,6%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται σε θετικό έδαφος κατά 0,6%.

Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ στη βελτίωση του κλίματος συμβάλει και η γνωστοποίηση των σχεδίων της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Σαγκάης ή της Σενζέν, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια και να στηρίξει την οικονομία.

Οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής smartophones Xiaomi ξεκίνησαν trading χαμηλότερα κατά 2% στο ντεμπούτο τους στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, φτάνοντας να χάνουν μέχρι και 5,88%, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, ο Hang Seng ενισχυόταν 1,32%. Η κινεζική εταιρεία, που ιδρύθηκε μόλις το 2010, είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones παγκοσμίως, παρέχοντας οικονομικές συσκευές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v