Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αθήνα "τρομάζει" τους επενδυτές στην Wall

Με κάθετη πτώση αντιδρούν οι αγορές στην νέα αποτυχία εύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση. Τριψήφιες απώλειες για τα blue chips στην Wall, απώλειες ευρωαγορών, ευρώ, χρυσού, πετρελαίου. Εκτίναξη δείκτη "φόβου" Vix 20%.

Με κάθετη πτώση αντιδρούν οι διεθνείς αγορές στην νέα αποτυχία εύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση. Τριψήφιες απώλειες καταγράφουν τα blue chips στην Wall Street, ενώ απώλειες εμφανίζονται σε ευρωαγορές, ευρώ, χρυσό και πετρέλαιο.

Οι σημερινές στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομια δεν βοηθούν την κατάσταση και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,86% ή 111 μονάδες στις 12.779 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,7% στις 1.342 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,59% χαμηλότερα στις 2.910 μονάδες.

Πέντε μετοχές υποχωρούν εναντι μιας που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου 194 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια στις πρωινές συναλλαγές.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix, που καταγράφει τα επίπεδα «φόβου» στις αγορές, εκτινάσσεται 20% και πλέον.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε χθες στην Wall Street στα υψηλότερα επίπεδα 7 μηνών.

Στις ευρωαγορές, κινήθηκαν αρνητικά από νωρίς, αντιδρώντας στην αναβολή στην έγκριση της ελληνικής συμφωνίας από το eurogroup. Η πτώση πλησίασε το 2% όταν ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,73% χαμηλότερα στις 5.852 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,41% στις 6.693 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 1,51% στις 3.373 μονάδες. Πτώση περί το 1,5% καταγράφεται στις αγορές των περιφερειακών οικονομιών.

Οι τράπεζες υπέστησαν κάθετες απώλειες, με την Commerzbank να κλείνει 5,2% χαμηλότερα, την Deutsche Bank με πτώση 4%, την Societe Generale 7,5%, την BNP Paribas 4,1% και την Credit Agricole σχεδόν 5% χαμηλότερα.

Το ευρώ κινείται κάτω από το 1,32 στο 1,315 μετά την δήλωση του κ. Καρατζαφέρη, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,4% στα 1.706 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται 2 δολάρια χαμηλότερα.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 3,7% τον Δεκέμβριο. Το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 48,8 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Επίσης, η ψυχολογία των Αμερικανών καταναλωτών επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του University of Michigan/Thomson Reuters. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο 72,5 τον Φεβρουάριο από 75 τον Ιανουάριο.

Αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα οι εταιρίες Laboratory Corp. of America, NYSE Euronext, PPL Corp. και Nuance Communications, καθώς και η LinkedIn (+8%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v