Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 7 μηνών ο S&P 500

Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν το Eurogroup και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Σε υψηλό 2 μηνών το ευρώ.

Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο παρά 5’ του Eurogroup και τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας, κράτησαν σε θετικό έδαφος τη Wall. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σε υψηλό 2 μηνών το ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες νωρίς το απόγευμα- οι οποίες αργότερα επιβεβαιώθηκαν ακόμα και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ- για συμφωνία υιοθέτησης των μέτρων λιτότητας από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, γύρισαν σε θετικό έδαφος τόσο τη Wall όσο και τις ευρωαγορές.

Αντίστοιχα θετικά υποδέχτηκαν οι επενδυτές και τα τελευταία στοιχεία στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 15.000 με τον αριθμό των νέων ανέργων να διαμορφώνεται πλέον στους 358.000 από 370.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στον αντίποδα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στους χρηματοπιστωτικούς κλάδους με αφορμή την ανακοίνωση ότι, μετά από έναν χρόνο συνομιλιών, οι μεγαλύτερες τράπεζες και οι κρατικοί ομοσπονδιακοί φορείς των ΗΠΑ, έκλεισαν την μεγαλύτερη συμβιβαστική συμφωνία στην ιστορία της στεγαστικής πίστης, ύψους άνω των 26 δισ. δολαρίων, όσον αφορά τις πρακτικές κατασχέσεων. Η συμφωνία προβλέπεται να προσφέρει ανακούφιση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι πέντε μεγάλες τράπεζες που συμμετέχουν στην συμφωνία (Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, και Ally Financial πρώην GMAC) κινήθηκαν με αρνητικά πρόσημα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με εξαίρεση τη BofA.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε υψηλό 2 μηνών ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, στα 1,33 δολ. και στα 102,82 γεν αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,1% στα 99,82 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 1.739 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,8% στα 3,77 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 1,4%, στα 19,88 δολάρια.

Στη Wall o Dow ενισχύθηκε 0,05%, στις 12.890,46 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,15% στις 1.351,95 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,39%, στις 2.927,23 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 1% το επιτόκιο του ευρώ ενώ ο κεντρικος τραπεζίτης Mario Draghi, έκανε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό το επιτόκιο της στερλίνας, στο 0,5%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα μέτρα παροχής ρευστότητας.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 5.895 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,59% στις 6.789 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχυμένος κατά 0,43% στις 3.425 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v