Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική ασυμφωνία πιέζει την Wall Street

Το νέο "μπλοκάρισμα" στην δανειακή σύμβαση της Ελλάδας επιτείνει τις πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και βυθίζει το ευρώ, τον χρυσό και το πετρέλαιο. Τριψήφια πτώση Dow στην Wall, στο 2% οι απώλειες του DAX.

Η άρνηση ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης από κόμμα της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, επιτείνει τις πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, το ευρώ και τον χρυσό.

Εχοντας κινηθεί από νωρίς στα «κόκκινα» μετά τα δυσμενή για το ελληνικό ζήτημα αποτελέσματα του χθεσινού eurogroup, τα διεθνή χρηματιστήρια υποχώρησαν περαιτέρω μετά την είδηση της άρνησης του επικεφαλής του κόμματος του κυβερνητικού σχηματισμού, ΛΑΟΣ, να ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,8% ή 120 μονάδες στις 12.787 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,84% στις 1.341 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,87% χαμηλότερα στις 2.902 μονάδες.

Πέντε μετοχές υποχωρούν εναντι μιας που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου 194 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια στις πρωινές συναλλαγές.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε χθες στην Wall Street στα υψηλότερα επίπεδα 7 μηνών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,89% στις 5.843 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 2% στις 6.653 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει πτώση 1,4% στις 3.377 μονάδες. Πτώση περί το 1,5% καταγράφεται στις αγορές των περιφερειακών οικονομιών.

Η ανακοίνωση του ηγέτη του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, ΛΑΟΣ, προκάλεσε πιέσεις στο ευρώ και άνοδο του δολαρίου, ωθώντας χαμηλότερα την τιμή του χρυσού.

Το ευρώ κινείται κάτω από το 1,32 στο 1,315 μετά την δήλωση του κ. Καρατζαφέρη, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,4% στα 1.706 δολ. ανά ουγκιά. Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται 2 δολάρια χαμηλότερα.

Αναλυτές τονίζουν πάντως ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι μέχρι στιγμής υπερβολική.

«Όλα τα βλέμματα είναι στην Ελλάδα, αλλά πάντως οι αγορές αντιδρούν ψύχραιμα… Πιστεύω ότι η Wall Street συγκεντρώνει δυνάμεις και ετοιμάζεται για μια ακόμη ανοδική πορεία,» σχολιάζει ο κ. Peter Cardillo της Rockwell Global Capital στο MarketWatch.

Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 3,7% τον Δεκέμβριο. Το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 48,8 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Επίσης, η ψυχολογία των Αμερικανών καταναλωτών επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα του University of Michigan/Thomson Reuters. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο 72,5 τον Φεβρουάριο από 75 τον Ιανουάριο.

Αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ανακοινώνουν σήμερα οι εταιρίες Laboratory Corp. of America, NYSE Euronext, PPL Corp. και Nuance Communications, καθώς και η LinkedIn (+8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v