Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στην Wall με τραπεζικές πιέσεις

Η επισφράγιση της ελληνικής συμφωνίας καθιερώνει θετικά πρόσημα στην Wall, αν και οι τράπεζες πιέζονται στον απόηχο του ογκώδους συμβιβασμού για τις κατασχέσεων ακινήτων. Καλά μεγέθη απασχόλησης. Κέρδη ευρωαγορών.

Η επισφράγιση της συμφωνίας που θα αποτρέψει την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας καθιερώνει θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πιέζονται πάντως οι τράπεζες, μετά την κολοσσιαία συμβιβαστική συμφωνία στο πλαίσιο της αμερικανικής έρευνας για αθέμιτες πρακτικές κατασχέσεων ακινήτων.

Η φήμη ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα "γύρισε" ανοδικά τις διεθνείς αγορές το μεσημέρι και, μετά την ανακοίνωση νέας μείωσης του αριθμού των ανέργων, το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με θετικά πρόσημα.

Πιέσεις ασκεί όμως στους χρηματοπιστωτικούς κλάδους η ανακοίνωση ότι, μετά από έναν χρόνο συνομιλιών, οι μεγαλύτερες τράπεζες και οι κρατικοί ομοσπονδιακοί φορείς των ΗΠΑ, έκλεισαν την μεγαλύτερη συμβιβαστική συμφωνία στην ιστορία της στεγαστικής πίστης, ύψους άνω των 26 δισ. δολαρίων, όσον αφορά τις πρακτικές κατασχέσεων. Η συμφωνία προβλέπεται να προσφέρει ανακούφιση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ.

Οι πέντε μεγάλες τράπεζες που συμμετέχουν στην συμφωνία (Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, και Ally Financial πρώην GMAC) κινούνται αρνητικά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ετσι, η εικόνα διαμορφώθηκε μικτή στην Wall Street στην συνέχεια αλλά αυτή την ώρα, μετά την επιβεβαίωση των φημών για επίτευξη κατ’αρχάς συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, τα πρόσημα είναι θετικά.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,2% στις 12.909 μονάδες, ο S&P σημειώνει άνοδο 0,16% στις 1.352 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει κέρδη 0,31% στις 2.925 μονάδες.

Τα θετικά πρόσημα καθιερώθηκαν μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στην Αθήνα με την οποία διασφαλίζεται το δεύτερο πακέτο στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ και αποτρέπεται μια άτακτη χρεοκοπία.

Στις λοιπές εξελίξεις, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 1% το επιτόκιο του ευρώ ενώ ο κεντρικος τραπεζίτης Mario Draghi, έκανε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό το επιτόκιο της στερλίνας, στο 0,5%, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα μέτρα παροχής ρευστότητας.

Στην Wall Street ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 5.895 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,59% στις 6.789 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχυμένος κατά 0,43% στις 3.425 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v