Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στην Wall Street

Η φήμη συμφωνίας για το σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα "προσκαλεί" αγοραστές στις αγορές. Πιέσεις στις τράπεζες της Wall λόγω συμβιβασμού στις κατασχέσεις. Σταθερά επιτόκια από ΕΚΤ και ΒοΕ.

Η φήμη ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο διάσωσης στην Ελλάδα "γυρίζει" ανοδικά τις διεθνείς αγορές.

Η ανακοίνωση νέας μείωσης του αριθμού των ανέργων στήριξε πρόσθετα το αμερικανικό χρηματιστήριο που άνοιξε με θετικά πρόσημα.

Πιέσεις ασκεί όμως στους χρηματοπιστωτικούς κλάδους η ανακοίνωση ότι, μετά από έναν χρόνο συνομιλιών, οι μεγαλύτερες τράπεζες και οι κρατικοί ομοσπονδιακοί φορείς των ΗΠΑ, έκλεισαν την μεγαλύτερη συμβιβαστική συμφωνία στην ιστορία της στεγαστικής πίστης, ύψους άνω των 26 δισ. δολαρίων, όσον αφορά τις πρακτικές κατασχέσεων. Η συμφωνία προβλέπεται να προσφέρει ανακούφιση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ.

Οι πέντε μεγάλες τράπεζες που συμμετέχουν στην συμφωνία (Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo, και Ally Financial πρώην GMAC) κινούνται αρνητικά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ετσι, η εικόνα είναι μικτή στην Wall Street και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,11% στις 12.898 μονάδες, ο S&P σημειώνει πτώση 0,03% στις 1.350 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,02% στις 2.915 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα παραμένουν επικεντρωμένα στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος. Η φήμη ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα μέτρα λιτότητας «γύρισε» ανοδικά τις αγορές το μεσημέρι, μετά από επιφυλακτικές πρωινές συναλλαγές.

Αναμένονται για την συνέχεια οι κρίσιμες εξελίξεις από την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελιξεις από την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 1% το επιτόκιο του ευρώ και οι επενδυτές παρακολουθούν την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi, για διευκρινήσεις όσον αφορά την μελλοντική πιστωτική πολιτική αλλά και τις θέσεις της ΕΚΤ πάνω στο ζήτημα των ελληνικών ομολόγων.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε σταθερό το επιτόκιο της στερλίνας, στο 0,5%, αλλά ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα μέτρα παροχής ρευστότητας.

Αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,3% στις 5.894 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,81% στις 6.804 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύεται 0,68% στις 3.433 μονάδες.

Στην Wall Street ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v