Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές ανησυχίες στη Wall

Πιέσεις στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Πέμπτη διαδοχική πτώση για S&P. Στο επίκεντρο η ισπανική οικονομία. Καλά τα στοιχεία στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

Πιέσεις στη Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Στο επίκεντρο η ισπανική οικονομία. Καλά τα στοιχεία στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Βουτιά 3,9% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall με αφορμή, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε Ισπανία την Τρίτη και σε Ελλάδα την Τετάρτη.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Charles Schwab, Randy Frederick, “όταν στο χρηματιστήριο καταγράφεται σημαντικό ανοδικό σερί τότε οι επενδυτές ψάχνουν αφορμή για να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Και την αφορμή αυτή την βρήκαν σήμερα από τις αντιδράσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ισπανία και Ελλάδα.»

Ωστόσο αργότερα, οι απώλειες στη Wall περιορίστηκαν μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία της στεγαστικής αγοράς. Ειδικότερα, οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων τον Αύγουστο αυξήθηκαν 17% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2007, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, δυσοίωνες χαρακτηρίστηκαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς η απόδοση των ισπανικών ομολόγων ξεπέρασε για άλλη μια φορά το 6%, επίπεδο που κρίνεται απαγορευτικό από την κυβέρνηση της χώρας και παράλληλα η ισπανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το εγχώριο ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται και στο γ’ τρίμηνο.

Επιπλέον, προβλημάτισε τους επενδυτές η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας σύμφωνα με την οποία έθεταν εν αμφιβόλω τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αναφορικά με τον ESM.
 
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,5% στα 90 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1% στα 1.750 δολ./oz.

Στη Wall, o δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,33% στις 13.413,59 μονάδες, ο S&P υποχώρησε 1,57% στις 1.433,32 μονάδες, και ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,77% στις 3.093,70 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 5.768 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 με πτώση 1,99% στις 7.277 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 χαμηλότερα 2,81% στις 3.414 μονάδες.

Ισχυρότερες οι πιέσεις για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε βουτιά 3,93% στις 7.854 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI με πτώση 2,25% στις 5,213 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 3,29% στις 15.408 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v