Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P

Η τελική συμφωνία για το "ταβάνι" χρέους ώθησαν υψηλότερα τους δείκτες S&P και Nasdaq. Οριακή πτώση για Dow με πρωταγωνιστή των απωλειών την IBM (-6,4%). Πιέσεις για πετρέλαιο. Σε χαμηλό 8,5 μηνών το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα μετρίασαν τον ενθουσιασμό από τον τελικό συμβιβασμό για το χρέος στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους έως τις 7 Φεβρουαρίου και το ξεμπλοκάρισμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με τον S&P να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό.

Σημειώνεται ότι θετικό αντίχτυπο στην αγορά προκάλεσαν και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Fed θα διστάσει να προχωρήσει σύντομα σε περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας μετά την μίνι κρίση που προκάλεσε η ψήφιση του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα στήριξης της Fed βοήθησε στην άνοδο άνω του 150% του δείκτη S&P από το χαμηλό του Μαΐου 2009.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της IBM υποχώρησε 6,4% καθώς οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν για έκτο διαδοχικό τρίμηνο. Αντίστοιχα πιέσεις ασκήθηκαν και στον τίτλο της Goldman Sachs καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε πτώση 20% στα έσοδα τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της American Express Co. κινήθηκε ανοδικά καθώς ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,01% στις 15.371,65 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,67% στις 1.733,15 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,62% στις 3.863,15 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,48 δολ. με άνοδο 4,6% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,3% στα 28,25 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 8,5 μηνών έναντι του ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,8%, (τη μεγαλύτερη από τα μέσα Σεπτεμβρίου) με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3643. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά 0,8% και σε σχέση με το γεν, στα 97,97.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,62% ενώ την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς είχε κινηθεί πτωτικά κατά 6 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,6% στα 100,65 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 3% στα 1.321 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v