Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος γύρισε η Wall Street

Η επικείμενη συνάντηση του προέδρου Obama με τους ηγέτες του Κογκρέσου δημιούργησε νέες προσδοκίες για την άρση του αδιεξόδου στην αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ. Πιέσεις γαι το δολάριο. Εκτίναξη τιμών φυσικού αερίου. 'Ανοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Επέστρεψε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Obama θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να βρεθεί λύση για την ψήφιση του προυπολογισμού.

Η αμερικανική αγορά ομολόγων παραμένει κλειστή σήμερα λόγω μερικής αργίας σε υπηρεσίες και τράπεζες για τον εορτασμό της Ημέρας του Κολόμβου.

Επίσης δεν θα ανακοινωθούν στατιστικές ειδήσεις ή εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με απώλειες για τους βασικούς δείκτες, που διολίσθησαν περίπου 0,6% στο άνοιγμα, αλλά αυτή την ωρα κινούνται ανοδικά. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,23% στις 15.272 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,22% στις 1.707 μονάδες, και ο Nasdaq κινείται 0,40% υψηλότερα στις 3.807 μονάδες.

Η δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να δανειστεί μέσω εκδόσεων χρεογράφων, λήγει στις 17 Οκτωβρίου, αλλά μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει κατορθώσει να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία που θα επιτρέψει την αύξηση στο όριο του αμερικανικού χρέους και θα αποτρέψει στάση πληρωμών.

Το πολιτικό αδιέξοδο προκαλεί έντονη νευρικότητα σε όλες τις αγορές.

Αν και στα τέλη της περασμένης εβδομάδας επιχειρήθηκε ανάκαμψη τιμών στην Wall Street, η έντονη πολιτική σύγκρουση το σαββατοκύριακο για τις «οριζόντιες περικοπές δαπανών», γνωστές ως sequester, επαναφέρουν την αρνητική ψυχολογία.

Η πλειοψηφία των παρατηρητών πιστεύουν ότι οι πολιτικοί θα καταλήξουν σε συμφωνία «στο παρά 5» αλλά σε κάθε περίπτωση αρνούνται να αναλάβουν ρίσκα ενόψει της προθεσμίας στις 17/10. Το πολιτικό αδιέξοδο, που έχει μεταξύ άλλων οδηγήσει σε μερική διακοπή υπηρεσιών, διατηρείται σήμερα επί 13η μέρα.

Οι πιέσεις επανήλθαν και στις ευρωπαϊκές αγορές. Τις ασιατικές συναλλαγές επιβάρυνε η ανακοίνωση μείωσης των κινεζικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, αλλά πάντως οι αγορές της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργιών.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει ο χρυσός, που ενισχύεται πάνω από 1% στα 1.284 δολ. ανά ουγκιά.

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ελαφρώς στα 101,43 δολ. ανά βαρέλι. Αντιθέτως, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου εκτινάσσεται 2,1% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ ότι ο καιρός στο επερχόμενο διάστημα πιθανόν να είναι πιο κρύος από όσο συνήθως. Το συμβόλαιο Νοεμβρίου ενισχύεται στα 3,799 δολ. ανά εκατ. Btu, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v